Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

El part respectat com a procés creatiu

Avui tanquem la setmana en la que es celebra el part respectat. Amb motiu d’aquesta celebració, us adjunto un dels escrits de les meves llevadores, que van aconseguir fer-me sentir poderosa, des del moment que prenia la decisió de tenir un part natural i respectat,  conscient del camí que triava, a casa meva i envoltada d'aquells que es fan estimar.



"El part ha de ser un procés respectat sempre, allà on la dona, la seva parella, decideixin i també cal tenir en compte les seves condicions de salut físiques, emocionals i socials.
Nosaltres acompanyem i assistim els parts al domicili, és la nostra opció, però també fem visites i grups de preparació a la maternitat i paternitat i criança a dones i parelles que volen tenir un part natural a l’hospital.

Elles i ells ens transmeten què desitgen i necessiten per viure aquesta etapa com un procés natural i fisiològic. Principalment volen que hi hagi intimitat, respecte, confiança i llibertat.

La dona durant el part està vivint un procés creatiu i cal recolzar aquesta capacitat creadora.

Com a principi bioètic contemplem la participació activa de la dona i la parella, si la té, per la presa de decisions. Per això es important que estiguin informats de tot el procés i tenir dret a escollir, així com de tenir les seves pròpies raons i sentiments per prendre les seves decisions i les professionals hauríem de ser sensibles per respectar les seves necessitats. Són persones adultes, amb criteris propis capaces de prendre les seves decisions sobre el seu cos, la seva vida i la seva criatura. Així com respectar les seves creences, valors i cultura. Podem orientar, proposar, informar, aconsellar, suggerir, però en definitiva ella sap el que desitja i necessita.

Es important en l’acompanyament i l’assistència al part, com també a l’embaràs i criança, la CONFIANÇA: en ella, en el seu cos que es savi, perquè sap el que està sentint: plaer, dolor, certeses, dubtes, pors, tranquil·litat… que acompanyem el que està vivint i sentint. Confiar en el seu o la seva acompanyant i la seva criatura.

Es necessari el RESPECTE: a la seva intimitat, la llibertat de moviments, els descans, les necessitats físiques, emocionals, que sigui tranquil, sentir-se acollida per l’entorn i els professionals.

Com a la vida, cada dona necessita el seu temps propi per fer les coses diàries i les extraordinàries també, així que el part forma part de la experiència pròpia i cadascuna té el seu ritme biològic, fisiològic, emocional i en aquest procés tant singular i únic no volen ni necessiten brusquedat, imposicions, presses… perquè sinó es tanquen i el part es una relació d’obertura a una mateixa i a l’altre.

La dona parint necessita conèixer també què li passa, que li expliquin com va evolucionant, què li fan i perquè, que l’escoltin.

Vol respecte a la nova vida, la seva criatura, que ha creat i criarà en endavant, que el seu bebè estigui acompanyat des del naixement per ella, la que li ha donat la vida, pell a pell amb qui el nodreix, no separar-los immediatament per fer proves que, si cal fer-les, poden esperar la majoria de vegades.

Respectar la trobada, el vincle, temps de mirar-se, acaronar la criatura, besar-la…. Respectar el seu hàbitat, on li pertoca estar… Ser tractat com a persona, respectant el seu plor, el seu dolor, les seves emocions, les seves necessitats d’escalfor, menjar, sentir-se segur o segura.

En definitiva volen un part i un naixement respectuós i íntim amb qualitat humana i professional.
No és només una opció, sinó també és un dret. Ens basem en la nostra experiència ( la que dones, homes i criatures ens transmeten), en uns principis bioètics, un codi deontològic que tots i totes les professionals hem de tenir cura, així com en l’evidència científica, les recomanacions de l’OMS i la disposició de diferents organismes públics i entitats diverses que han elaborat els plans de part i reconeixen el dret a ser informades, a decidir i la capacitat autònoma de les persones.

El part mereix respecte sempre."

Mireia i Tere
Cooperativa Titània-Tascó.



Alguns links d’interès:

Estrategia de atención al parto normal en el sistema nacional de salud

Protocol d’assistència al part i al puerperi i d’atenció del nadó

Cuidados en el parto normal: una guia práctica (OMS)

Guia d’assistència al part a casa

Recomendaciones de la OMS sobre el nacimiento


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions