Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Economia Blava, una nova alternativa



"Hi ha una força motriu més poderosa que el vapor,
 l'electricitat i l'energia atòmica: la voluntat"
Albert Einstein

Molts cops quan adquiria productes ecològics, o llegia noves propostes alternatives de l'economia verda, em venia al cap la mare,  el veï, i totes aquestes persones que, a diari malgrat que vulguin col·laborar en la millora del medi,ambient, raons econòmiques els hi impedeixen acabar de completar el cicle. Davant la situació de crisi econòmica en la que ens veiem, ser alternatiu vol dir augmentar les despeses econòmiques, ja que aquestes són sensiblement superior a la resta.

Davant aquesta realitat, he descobert que hi ha propostes alternatives: L'Economia Blava (The Blue Economy), ideada per Gunter Pauli, permet respondre a les necessitats bàsiques de tothom amb el que tenim a mà. Aquest nou plantejament transforma coneixement, en relació al mediambient,  en oportunitats de negoci.

Tot i que el video que us presento està en anglès, a data d'avui encara no l'han traduit, les imatges són molt eloqüents. Però si no, no deixeu de veure la presentació que fa en espanyol al seu web.





Com deien els creadors d'Idaccion, es tracta d'un concepte innovador en el plantejament empresarial: només hem d'emular els ecosistemes naturals per ser eficients en la producció de béns i serveis que la ciutadania necessita per ser feliç, amb responsabilitat compartida i respecte per a les generacions futures.

Plantjen deixar de perseguir la consecució d' un únic benefici. Volen aconseguir tots els que ofereix el procés de producció. No serveix l'especialització, ni les economies d'escala. Es tracta d'aprofitar, amb actitud innovadora, multitud de fonts d'ingressos al llarg del  procés productiu. Així es diversifiquen els riscos i s'abarateixen costos. Deixa de tenir sentit intentar valorar el subproducte o eliminar el residu. Aquests es converteixen en oportunitats de negoci



L'economia blava rebutja l'actitud elitista de l'economia verda, que pretén oferir productes ecològics que respecten el medi ambient, però que només són accessibles a una elit conservacionista amb alt poder adquisitiu. Tothom:  persones emprenedores i consumidores, tenim accés a l'economia blava de forma sostenible. És competitiva, sostenible i innovadora.






Com a tal és una nova manera de fer negocis: usant els recursos disponibles en sistemes de cascada, on les deixalles d'un producte es converteixen en matèria primera per crear un nou flux de caixa. D'aquesta manera es creen llocs de treball, es genera capital social i augmenten els ingressos i el medi ambient, que és la base per a les nostres vides, no es fa malbé ni es contamina més. Així podem passar d'una economia on el bo és car i el dolent barat, cap a un sistema on el bo i innovador és assequible.
 

Al voltant d'un terç d'aquestes 100 innovacions ja estan implementades en companyies d'arreu el món, un altre terç existeix com a prototip i l'últim terç va ser comprovat científicament, però cal investigar més per crear productes que es puguin comercialitzar.



Al web de blueeconomy podeu trobar exemples de cóm crear multitud de llocs de treball i de riquesa.

01: El poder del vòrtex
02: Larves - les infermeres ...
03: Cafè ... en proteïnes
04: Electricitat sense bateries
05: El vidre ...
06: Gasolina del bosc
07: Suau com la seda
08: Colors sense pigments
09: Metalls sense mineria
10: Aire fresc sense filtres
11: Energia eòlica sense pilons
12: Energia eòlica sense turbines
13: Antibacterians
14: Negre per mantenir el fred
15: Aigua calenta per 25 anys (mínim)
16: ¿Extinguidores de foc?
17: Conservar aliments i medicina ...
18: Aigua neta sense clavegueres
19: Inodors de separació
20: Plàstics biodegradables
21: La Biorrefinería
22: El sabó net
23: Netejar sense sabó
 ....


Per reflexionar i compartir experiències sober l'Economia Blava el proper octubre es celebrarà la BLUE ECONOMY WORLD SUMMIT 2012 a Berlín.

2 comentaris:

  1. El vídeo es genial, per poc cosa no s’entén del tot... m'ha donat idees.
    Be, he estat una estona en la web del blueeconomy he quedat sorprès d'algunes propostes com la d'electricitat sense bateries entra d'altres. Sembla que el mon respon, encara massa a poc a poc, però es un principi !

    ResponElimina
  2. Una imprescindible publicación, Cristina. Eliminar el mercantilismo encarecido basado en la palabra ecológico es un objetivo tan importante como necesario.
    Tu exposición es muy aleccionadora y el vídeo necesario también para ser visionado por todos aquellos que, además de ser incrédulos del conservacionismo ecológico, son petulantes e desconocedores de los ciclos bióticos.

    Un abrazo, Cristina.

    ResponElimina

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions