Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Educació Ambiental


Avui és el dia mundial de l'aigua i la pluja ens acompanya per celebrar-lo.


Il.lustrat per Anna Burighel


El Dia Mundial de l'Aigua 2012, està enfocat a difondre la quantitat d'aigua que requereix la producció d'aliments. Pretén fer una crida d'atenció sobre productes que impliquen másconsumode aigua i encoratja a preferir aquells que requereixen un ús menys intensiu d'aquest imprescindible recurs que tant cal cuidar.

Es tracta d'una data establerta per la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament el 1992, destinada a la difusió i conscienciació sobre la importància de l'aigua dolça i dels problemes que es presenten actualment.

La veritat és que a tot el món els recursos hídrics es redueixen de forma constant. En créixer la població del planeta, cada vegada es consumeix més aigua. Es calcula que cada ésser humà ingereix entre uns dos i quatre litres d'aigua per dia, ja que es compte no només l'aigua que bevem sinó la quantitat que implica la producció de cada aliment que consumim.En qualsevol comunitat, la seguretat alimentària significa que tot habitant disposa dels mitjans necessaris per accedir de manera segura a menjar en qualitat i quantitat suficient. No obstant això, amb set mil milions d'habitants al planeta, i dos mil milions que s'uniran el 2050, la tasca d'alimentar a tots i totes requerirà la presa a decisions a nivell mundial.

El 4 º Informe sobre el desenvolupament dels recursos hídrics al món (WWDR) calcula que necessitarem, aproximadament, un 70% més d'aliments, la major part serà en el món en vies de desenvolupament.


En si, això és impossible. L'informe, però, indica també que l'augment en la producció d'aliments implicarà una pujada d'almenys el 19% en la quantitat d'aigua requerida per l'agricultura. Avui en dia l'ús agrícola representa ja el 70% del total d'aigua dolça que utilitzem.

El Dia Mundial de l'Aigua és una celebració d'aquest element essencial que uneix a tots els éssers vius. En un món amb un medi ambient canviant, el Dia Mundial de l'Aigua ens ofereix un moment de pausa per pensar en els èxits aconseguits i els reptes que ens queden per davant.

Els reptes

El primer de tots els reptes és la presa de consciència. Per exemple, malgrat el clar problema d'escassetat d'aigua, l'estil de dieta alimentària a nivell mundial està canviat i inclou més carn vermella i altres aliments la producció requereix grans quantitats d'aigua. L'impacte del bestiar, com el boví, en els recursos hídrics ja és enorme, i això sense incloure l'aigua utilitzada per processar el carn, la llet i altres productes lactis.


Però abans de canviar el que mengem hem de canviar com ho mengem, i això implica malgastar menys. Aproximadament el 30% dels aliments produïts al món es malgasten, ja sigui perquè els productors utilitzen pèssims mitjans de transport o perquè els consumidors simplement tiren menjar. La millora de l'emmagatzematge, campanyes de presa de consciència i dietes més saludables ajudaran a reduir el malbaratament d'aliments i, per tant, també de l'aigua.

Cóm sensibilitzemA les meves classes amb joves a vegades resulta difícil poder enviar determinats missatges, quan el que els preocupa inicialment eren altres coses. Per això vaig dissenyar part del mòdul d'educació ambiental en visites formatives a centres d’interès en el tema, com va ser la dessalinitzadora del Prat, la depuradora de Sant Feliu, el Museu deles aigües de Cornellà de Llobregat i l'embassament de la Baells.El jovent va poder veure en primera persona la quantitat de deixalles que arribaven a la depuradora i la quantitat de litres d’aigua que perdien en aquest procés. Van fer-se més sensible observant la quantitat que representava visualment les gotes que es perden en una sola nit quan una aixeta està mal tancada... I alhora feien una descoberta de l’entorn.Qué podem ferEl 30% dels aliments que es produeix cada any, aproximadament 1,3 milions de tones, no és mengen .. i l'aigua utilitzada per a preparar-los és perduda. Només hauriem de preparar el que puguem menjar.

Rega les teves plantes només quan sigui necessari. Les plantes moren per excés de reg. L'agricultura representa al voltant del 70% de l'aigua dolça utilitzada en tot el món.

Canvia la teva dieta alimentària. Redueixi el consum de carns vermelles i altres aliments que consumeixen intensivament l'aigua.

Ajuda a difondre el missatge sobre la conservació en el consum d'aliments, l'agricultura i els residus.

Informa't sobre els vincles entre aigua, aliments i el desenvolupament sostenible.

Pren dutxes curtes i tanca l'aigua mentre t'ensabones i et rentes els cabells. Això et permetrà estalviar fins a 600 litres per mes.

Hem de produir més aliments, de millor qualitat, amb menys aigua;I com sempre que puc us adjunto material per poder treballar a les aules. Doncs, aquí teniu el que ha fet la Junta d'andalussia. (Cliqueu a sobre de la imatge per accedir al material) I el documental "por un trago de agua" i un curt animat sobre la història de l'aigua embotellada.
"El que tu facis compta ", amb aquest lema el proper diumenge tornarem a celebrar el dia de la Terra. El 22 d'abril, milers d'organitzacions i milions de persones es mobilitzaran al planeta pel medi ambient.La proclamació del 22 d'abril com a Dia Internacional de la Mare Terra suposa el reconeixement que la Terra i els seus ecosistemes ens proporcionen la vida i el suport al llarg de la nostra existència. També suposa reconèixer la responsabilitat que ens correspon, com s'exposa en la Declaració de Rio de 1992, de promoure l'harmonia amb la natura i la Terra per tal d'assolir un just equilibri entre les necessitats econòmiques, socials i ambientals de les generacions presents i futures.

El Dia Internacional de la Mare Terra ofereix una oportunitat per sensibilitzar el públic a tot el món als desafiaments en relació amb el benestar del planeta i de tota la vida que sustenta.


Va ser un 22 d'abril de 1970 quan més de 20 milions de nord-americans es van mobilitzar per augmentar l'escassa consciència sobre la fragilitat del planeta.


L'esdeveniment promogut per les organitzacions socials va ser batejat amb el nom de Dia de la Terra (Earth Day), i pot considerar-se com el naixement del modern moviment ecologista. La pressió social va tenir els seus fruits i el Govern dels EUA va crear l'EPA (Agència de Protecció Ambiental) i va promulgar la "Clean Air Act".Dos anys després es va celebrar la primera cimera mundial sobre medi ambient: la Conferència d'Estocolm. El "esperit d'Estocolm" va servir per sensibilitzar, encara que insuficientment, als governs i a la societat civil sobre la magnitud dels problemes que afecten el medi ambient en què es desenvolupa la nostra existència, però és indubtable que el Pla d'Acció i les recomanacions emanades d'Estocolm no s'han traduït encara en una acció decidida.

El 1990 s'organitza de nou el Dia de la Terra, aquest cop a tot el món. La celebració va ser tot un èxit: més de 1000 ONGs organitzaren actes en 140 països i s'estima que van participar l'ordre de 200 milions de persones. Igual que en la primera celebració dos anys després es va celebrar una altra macro cimera mundial. La Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament de Rio de Janeiro de 1992, va despertar grans esperances i va ser la major conferència celebrada fins ara, no només en nombre de participants sinó d'assistència de caps de govern. Però les expectatives no van ser satisfetes, perdent-se una oportunitat única d'iniciar un canvi de rumb per construir un món més just, segur, pròsper i sostenible.

A Barcelona també porta temps celebrant-se amb una fira i mercat d'accés gratuït. En aquesta ocasió, la 17a. edició de la Fira per la Terra es dedicarà a Rio +20. Si voleu visitar-la recordeu que es situarà al Parc de la Ciutadella i al Passeig Lluís Companys.

La Fira per la Terra - Mercat de la Terra és una trobada d'entitats de tota mena per cridar l'atenció de les agressions que la societat moderna fa als sistemes naturals i socials i per proposar formes de comportament respectuosos, cooperatius i solidaris.


La Fira per la Terra - Mercat de la Terra vol potenciar la producció local de bens i serveis realitzats amb respecte a les persones i als sistemes naturals, que són la base perquè els humans poguin disposar d'un nivell de vida digne.Aquesta setmana també hi haurà esdeveniments commemoratius i fires a molts llocs del món. Tot i que hauríem de fer-ho a diari, aquest dies no podem oblidar de fer les nostres aportacions des de les nostres aules, des de mirar algun dels petits vídeos, escoltar cançons en relació a la terra, fer un petit taller de reciclatge de joguines, elaboració de sabons naturals, fomentar l'ús de carmanyoles en contra del paper d'alumini, realitzar una relació de cançons que parlen de la natura i de la cura de la terra, desenvolupar el joc de la teranyina en la que observaran que si un fil trontolla es ressentirà la resta, calcular la nostra petjada ecològica...
Calaix de material i webs per treballar a les aules


El club de los niños cuidadores del planeta.
Recomanacions per ser cuidadors del medi ambient
La fàbrica del Sol - Test de sostenibilitat
Recurs educatiu TIC per un consum responsable de Greenpeace
Experiments senzills per entendre la terra
Tenir cura de la Terra
El joc de la medusa, per treballar el mar
Visionat del film: el home- trailer
Visionat del documental" Tierra" i Resum de la mateixa
Propostes educatives per adults
Càculs de la nostra petjada ecològica
Planeta Sano alimentación Saludable- Caja Madrid- Unidad DidácticaEl curt fet per SETEM de Pablo Llorens per la Comunitat Valenciana ens planteja el dilema entre el "Homo consumus" i "Homo responsabilus" analizat pel Prof. Setemius des del seu programa "Grands Documentals Marcians".Resto a l'espera de les vostres aportacions.


Il.lustració Francesca Cosanti


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions