Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

El món necessita circs de papallones




"Tots tenim la nostra bona estrella.
Tots som especials.

Hem nascut capaços.
El truc consisteix en saber per a què som capaços."
Darcie D. Burtch




Com deia la Montse de del Zer Baix Montseny:
La vida, els centres educatius... són com un circ
 i a vegades, les persones, el nostre alumnat, els humans...
 ens transformem, ens reinventem... Com les erugues que esdevenen papallones.
M'agrada la metàfora i la voldria compartir amb tots i totes vosaltres
.

Segurament heu començat  a rebre aquest dies un munt de missatges de felicitació de festes nadalenques, imatges i propòsits pel proper any 2013.  Jo us vull convidar a gaudir d'un curtmetratge que està ple d'esperança: "El circ de les papallones". El meu regal no està embolicat amb cel.lofan ni porta cap tipus de garlanda, però sí tot el meu desig d'estar al vostre costat compartint el que tinc, la meva il.lusió, i recordar-vos la bellesa que pot portar la paciència.


Il.lustració Joan Luis



The Butterfly Circus- "El circ de la papallona",  és un emotiu curtmetratge que ens parla de la superació personal i de la recerca del propi lloc al món, amb un missatge d'esperança, de motivació i de repte. Coprotagonitzat per l'actor mexicà Eduardo Verástegui, ha guanyat el primer premi del concurs de curts "The Doorpost Film Project". Aquest premi reconeix l'aportació del curt a la promoció de valors com l'esperança i la dignitat humana.



Sinopsi: Narra la història d'una troupe d'artistes de circ durant la gran depressió dels Estats Units. Però, el circ del senyor Méndez és diferent a la resta. Al seu circ, la gent troba sorpreses que els deixen amb la boca oberta per l'admiració. Sr. Méndez troba un jove sense extremitats en un circ de rareses i està disposat a acceptar-lo al seu circ i canviar-li la vida.
Director del curtmetratge: Joshua Weigel

L'actor principal: Nick Vujicic. És un orador motivacional i director de Life Without Limbs, una organització per a persones amb discapacitat física. 

Va néixer a Melbourne, Austràlia, amb una agenèsia consistent en una tri-amèlia que es caracteritza per la manca de tres extremitats. La seva vida va estar plena de dificultats. Una d'elles va ser no poder anar a una escola normal, malgrat no tenir discapacitats mentals, va aprendre a escriure usant els dos dits  del seu peu esquerre. Va patir assetjament al col·legi, que li va afectar molt negativament i, amb vuit anys, va començar a plantejar-se el suïcidi.
L'inici del curtmetratge "El circ de la papallona" ens recorda a Freaks, de Tod Browning, on es descriu cruelment el món dels "fenòmens" de fira.

També presenta similituds amb L'home elefant, de David Lynch. No obstant això, el protagonista d'aquest curt no és Joseph Merrick, encara que comparteixi amb aquest personatge la seva gran humanitat. "Jo no sóc un monstre ... Sóc un ésser humà ... Sóc un home ", explotava en una memorable seqüència de la pel·lícula. Will, en canvi, assumeix la seva soledat i la maldat dels homes amb una resignada indiferència, fins que descobreix que hi ha "altres" circs: el circ de la papallona del senyor Méndez.
Allà descobrirà el valor de tot ésser humà, fins i tot el seu propi.
El curtmetratge ens permet reflexionar sobre la mirada que tenim envers els altres.
- Treballar l'empatia.
- Reflexionar sobre la capacitat de resiliència dels protagonistes.
- Definir sentiments.

- Gestió del talent dins dels recursos humans.


Avui us faig dues propostes de treball: una per treballar les habilitats socials i l'altre per la gestió de recursos humans i la gestió del talent.
Metologia d'intervenció per l'aula
1. És un vídeo de dues parts (10 i 10 minuts). S’hi veu la  capacitat de canvi en un personatge, la resiliència, cóm les parts més negatives del nostre ésser poden transformar-se en positives. Dóna molt de joc per treballar molts temes: resilència, empatia, motivació, superació, desenvolupament del potencial propi,...
Si el voleu veure en versió original, podeu accedir a través del link del Youtube. Així, alhora us permetrà treballar la llengua anglesa de manera transversal.


2. Podem obrir un debat sobre:
- Cóm se sent el personatge principal en el primer moment?
- Cóm el veuen els altres?
- Quin va ser el motor del canvi?
- Què sents tu per ell?
- Cóm identifiques el personatge? Quina és la seva debilitat? Cóm la veus? Cóm l'han treballat?
 

Ara ens toca treballar i motivar als "nostres monstres de fira" amb les accions del mag i, amb paciència, esperar que surtin de la crisàlida. Confieu en la tasca que esteu desenvolupant i treiu de cadascuna de les vostres accions educatives el vostre propi circ de les papallones.



Butterfly Circus Troupe - Subtitulada (ES) from Juan José Caballero on Vimeo.


A través d'aquest magnífic curtmetratge us proposo l'activitat que ha desenvolupat el bloc pràctica jurídica i empresarial  per treballar-lo dins la gestió de recursos humans: la gestió del talent.
Ens mostra un paral·lelisme entre la història del circ de la papallona i la relació amb el desenvolupament i gestió de potencial que s'efectua a les grans empreses. Aquest símil ens condueix a plantejar-nos diverses preguntes: Cóm desenvolupem el potencial? Quí l'habilitat per detectar-ho?, o Cóm ho podem canalitzar? (...) El desenvolupament i gestió de potencial de les persones que ens envolten en la nostra organització és, i ha de ser, un dels objectius fonamentals de recursos humans en qualsevol empresa.
Per treballar aquest curtmetratge 
1. Les competències de gestió de potencial del Sr Mendez (Director del circ) són l'element diferenciador de l'èxit i el bon funcionament de les persones dins la seva organització, en comparació amb el circ anterior.

2. L'habilitat del Sr Mendez és saber suggerir que el camí a exercir és ell que un té dins dels seus propis sentiments, sense marcar cap pauta, mentre cadascú ho troba. Deixant que sigui cada membre del circ qui el trobi a la seva manera, forma o destinació. Simplement els estimula i dóna suport, facilitant-li les eines de motivació necessària per assolir la seva finalitat dins del circ (organització).
Has de estimar el que fas, per després obtenir resultats.

3. No totes les organitzacions saben desenvolupar el potencial dels seus membres. En el vídeo podem observar que en el primer circ, tots els "monstres" estan frustrats, amb una baixa motivació i sense anhel per desenvolupar la seva pròpia comesa. No obstant això, en el circ de Sr Mendez, l'actitud dels "monstres" és diferent, tenen un desig per millorar i desenvolupar el seu treball. Es
senten satisfets.

4. El factor motivació, que al seu torn està estretament vinculat al talent i al desenvolupament de potencial. Mendez en tot moment tracta motivar en Will d'una manera subtil, sense aparent insistència en un primer moment. Will, al seu torn, en els seus començaments no creu que tingui cap habilitat especial. Però és llavors, quan el paper d'en Méndez, com a desenvolupador de talent, és més determinant, deixant-li el seu propi espai perquè explori quines són les seves veritables aptituds i limitacions, trobant sentit a la seva vida, destancant-li al Will en tot moment la fe en l'èxit dels seus propòsits."Si només poguessis veure la bellesa que surt de la paciència (...) "Però ells són diferents a mi? Si. Tu tens un avantatge. Com més gran sigui la lluita ... Més gran serà la glòria!.


5.Quan estimes i creus en el que fas, desenvolupes el teu talent i com a conseqüència obtens resultats i reconeixement. La metàfora del circ de les papallones, consisteix en un símil a les papallones, les quals neixen d'un capoll que necessita el seu temps de maduració. El talent i potencial necessiten també la seva maduració, perquè se'n puguin obtenir resultats apreciables.
El que manca al mercat són persones amb talent que tinguin bones idees i sobretot s'arrisquin i les possin en pràctica. Els avantatges competitius ja no es construeixen només amb capital, amb patents o invertint en tecnologies, sinó amb el compromís de persones degudament alineades al voltant d'una idea poderosa ben executada.








Veu lo meravellós i el meravellós emergirà.

Sols necessita de la teva mirada i veu per sortir a la superfície.


Bones Festes.


2 comentaris:

  1. Costa trobar-se a un mateix fins que no trobes qui t'ho ensenya, algun cop penses o pots pensar que l'has trobat però t'ho qüestiones, tots necessitem a un Sr. Mendez.
    La metàfora d'aquest curt metratge es un triomf si saps llegir-ho, però algú t`ho ha de plantar al davant. Com sempre claves la qüestió com ningú que conegui...

    ResponElimina
  2. Excel·lent curtmetratge i excel·lents suggerències. Enhorabona Cristina i Bon 2013!

    ResponElimina

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions