Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Maternitats de Bru Rovira




"La relació entre una mare i el seu infant 
pertany a aquest univers immaterial, privat i íntim 
capaç de sobreviure a qualsevol situació 
per malament que vagin les coses".
 Bru Rovira. 







«Maternitats» és un projecte format per una sèrie de fotografies instantànies realitzades arreu del món en què apareix una mare i el seu infant.


Mitjançant aquestes imatges i els textos que les acompanyen, ambdós del fotògraf i periodista Bru Rovira (premi Ortega i Gasset, 2004), en va fer viatjar per països i cultures diferents. Tot i que les situacions poden ser molt adverses  les fotografies capten la maternitat com una relació única en què sobresurten la bellesa i l'amor.


Amb l'exposició Maternitats, Bru Rovira denuncia la violació dels drets humans al món a través d'una sèrie d'onze instantànies de mares amb els seus infants preses en diferents llocs del món, en situacions on la vida no és fàcil. Mares en la guerra. Mares a la presó. Mares explotades laboralment. Pobresa. Violència. Marginació. Genocidi. Tot i les dificultats sempre hi ha un moment de bellesa que preval i ens humanitza.



En paraules de Bru Rovira: «La relació entre una mare i el seu fill pertany a aquest univers immaterial, privat i íntim capaç de sobreviure a qualsevol situació per malament que vagin les coses.»

«Maternitats» va començar amb les fotos i narracions de Bru Rovira i ha anat creixent a partir dels treballs dels escolars, que han anat incorporant la seva pròpia creativitat. La mostra es va acompanyar d'alguns d'aquests treballs.

Maternitats va permetre diferents percepcions, i segons els seus responsables “pot ser motiu de reflexió pe a totes les edats”. Així, els més petits captaten sobretot les emocions i la figura de la mare. L’alumnat es van fer preguntes sobre la vida d’aquestes mares i els seus infants, la diversitat del món en el que vivim, els nostres propis sentiments; i, finalment, joves i grans poden interessar-se per temes com el comerç just, la relació nord-sud, les guerres oblidades, la situació dels refugiats o l’accés universal a la salut.




Tot i que ara no està itinerant l'exposició "Maternitats", es poden observar les imatges a través del web de l'Obra Social "la Caixa",  i utilitzar el material pedagògic per treballar amb l'alumnat.



Fotografia Bru Rovira
Aquesta fotografia "Nascut a la carretera" de novembre de 1996, es va realitzar quan centenars de milers de refugiats rwandesos es van posar en moviment. Els mateixos que el 1994, després del genocidi, van abandonar el país, tornaven fustigats per l'exèrcit tutsi, que va atacar els camps de refugiats per posar fi a l'amenaça de les antigues forces armades, que segueixen entrenant-se en els camps. Gairebé un milió de persones van morir durant el genocidi. Milers de persones van morir després als camps de refugiats durant l'epidèmia de còlera ocorreguda a Goma. El nen que viatja a l'esquena de la seva mare encara no ha conegut una llar. La seva mare el va parir a la cuneta d'una carretera durant un dels nombrosos desplaçaments, sempre fugint d'alguna cosa. No té ni casa, ni país. Però sembla que se sent bastant a gust enganxat a la mare.



Potser el factor més característic de Maternitats és el seu tercer protagonista: l'alumnat. Quan les fotos de Bru Rovira arriben a les mans dels i les mestres, es converteixen en un material didàctic molt estimulant. Nens i nenes de diversos nivells educatius se senten fortament inspirats per les imatges i  es narracions ia classe, dibuixen, escriuen, escenifiquen ... Els seus treballs,  plens de espontaneïtat i frescor, s'incorporen al projecte i és justament en aquest punt on neix aquesta exposició. Aquest va ser precisament el motiu de que la mostra tingués una gran vocació escolar i curricular. Un dels seus propòsits essencials de la msotra va ser estimular el treball personal de l'alumnat sobre aquest apassionant tema, tant en l'àmbit de l'exposició, com posteriorment a les aules.




Fotografia Bru Rovira
La foto " Bésame" està presa en Kedougou- que per cert, significa "Terra de l'Home" -, un poble del Senegal, en el qual les condicions de vida són paupèrrimes, i on les nenes han de casar-se amb un home gran i tenir fills res més començar l'adolescència i poder quedar-se embarassades, per així poder assegurar tenir algú que les protegeixi i els doni de menjar i on dormir. A la maternitat de Kédougou, una mare jove juga amb la seva filla acabada de néixer, absent a la gent que l'envolta. Amb els seus llavis besa els del nadó i després se l'emporta fins al pit per alimentar-lo. La mare està sola, sense ningú de la família que l' acompanyi. És la segona dona d'un home que li dobla l'edat. Al Senegal, el vint per cent dels nens i nenes presenten insuficiència de pes, i només l'onze per cent de les dones té accés a l'escola primària. L'esperança de vida és de 56 anys. Les nenes es fan mares molt aviat, sense poder viure la joventut. Potser el petó sensual i bell d'aquesta nena mare sigui el petó dels jocs de nines perduts, encara que quan vaig prémer el disparador, em va semblar que era una dona la que em besava.


Per poder continuar coneixent les històries que hi ha darrere de cada imatge us proposo també el quadern pedagògic, que conté diferents accions educatives, i que pretén oferir una eina al personal docent de tots els àmbits educatius, tant escolars com de temps lliure. En la seva realització es parteix d'una àmplia experiència en aquest sentit, que reafirma als seus autors en el convenciment que Maternitats és una exposició que pot tenir un llarg recorregut posterior a les aules, ajudant a enriquir molts aspectes curriculars relatius a les ciències socials, a més de tractar a fons les emocions i l'entorn familiar.

Els primers apartats d'aquest quadern (3 i 4) estan dedicats a Bru Rovira i el seu reportatge de fotos de mares amb fills, veritable base del projecte. Les seves fotos són només una part de Maternitats, ja que els intensos textos que acompanyen a cadascuna d'elles, resulten ser el complement perfecte i imprescindible. En aquest document es reprodueixen totes aquestes narracions i algunes de les fotografies de l'exposició.



En els capítols 5 i 6 s'ofereixen diverses propostes d'activitats ben contrastades, amb l'objecte d'orientar els docents de diferents nivells educatius i facilitar-los la tasca d'aprofundir en alguns dels temes que presenta el reportatge (la maternitat, els conflictes, els refugiats ...).






Fotografies de Bru Rovira




















Si vols descubrir els diferents missatges que s'han fet a les mares, clica a sobre aquesta icone













Maternidades, de Bru Rovira por AlbaceteTeVe





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions