Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Guia Aptiva-t. Orientació per competències amb enfocament de gènere


"Ignorem la nostra veritable alçada fins que ens posem en peu". Emily Dickinson
"Actuar és afegir alguna cosa pròpia al món." Simone de Beauvoir






La proposta d'avui és la Guia Aptiva-t. Orientació per competències des d'un enfocament de gènere. Aquesta guia  és fruit d'Aptiva-t. Programa experimental per a l'adquisició i revaloració de les competències transversals des d'un enfocament de gènere, que ha dissenyat i desenvolupat Dinamia S. Coop. Mad. (amb el suport de l'Associació Travi, Iniciatives per a l'Economia Social i Solidària) finançat pel Servei Públic d'Ocupació Estatal a través de la Fundació Tripartida per a la Formació en l'Ocupació, durant l'any 2012.

Aquest programa ha apostat per detectar, revaloritzar i consolidar les competències transversals adquirides com a resultat de la seva experiència en el treball de cures, com a via per promoure l'apoderament i l'ocupabilitat.


Per la seva banda, l'experimentació ha consistit en un programa pilot d'orientació en què el reconeixement i la resignificació de les competències transversals adquirides per les dones ha estat el punt de partida per promoure un apoderament que reforci la seva ocupabilitat.


Entre els factors que contribueixen a la desigual situació davant l'ocupació de dones i homes estan el diferent accés a la formació per a l'ocupació (en termes d'entrada i de permanència), així com les dificultats existents en els processos de reconeixement i revalorització del treball de cures no remunerat exercit tradicionalment per les dones i l'adquisició de competències bàsiques per a l'exercici laboral.

El reconeixement i resignificació de les competències presents en el treball de cures no remunerat no és un procés automàtic. Requereix de l'afirmació -tant per les dones com pels agents del mercat laboral-i de la sistematització de tals competències, otorgant-li un valor explícit, un corpus. A més, és convenient analitzar i recuperar no només els ítems de cada competència (les realitzacions professionals), sinó també els mecanismes que han facilitat-i que han dificultat-la seva adquisició.

Partint de la tesi que només des de l'adquisició, millora i reforçament de les competències transversals, és possible l'acostament exitòs a les competències específiques o tècniques, fem un pas més a l'afrontar aquest procés des de la perspectiva de gènere. Les diferents maneres amb les que homes i dones ens hem aproximat als nostres itineraris professionals han deixat, sobretot en el cas de les dones, l'adquisició i reconeixement de les competències com un exercici subsidiari i d'escàs valor.

En aquest sentit, aquesta Guia pretén plantejar un corpus específic en termes d'equitat, garantint accions positives. És a dir, vinculant l'adquisició i reconeixement de les competències transversals amb la superació de les condicions de desigualtat encara existents entre sexes i abordant un possible itinerari formatiu i laboral reeixit, mesurable i transferible amb posterioritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions