Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Peluca de Luca, un conte per trencar estereotips




La Perruca de Luca és un projecte coeducatiu dissenyat per Eltakataka,  Vicent Poquet i La Naturadora, que dediquen als nens i nenes que qüestionen les persones adultes, i també a les persones adultes que respecten i accepten que els qüestionin els nens i nenes, perquè només així creixeran més lliures, forts, valents i feliços.  

Luca és un nen sense prejudicis ni complexos, tal com segurament serien els nens i les nenes sense l’ajut de les persones adultes.


Per això, quan apareix a l’escola amb la seva perruca de pèl llarg i serrell recte no entén per què se’n riuen i es burlen dient-li que és una nena. Es que només les noies poden dur perruca? Per a ser noi cal ser el contrari de les nenes? Què hi ha de dolent a semblar una nena?

A Luca no li agrada que riguin d’ell, però decideix no treure's la perruca. Tan sols té quatre anys, però és un vailet llest i intueix que mai no és massa d'hora per a lluitar contra les coses sense sentit, i... quin sentit té renunciar a la seva perruca si li encanta i no fa mal a ningú?




Més que un conte per a valents, és una aposta per trencar els estereotips de gènere.

Qui decideix que el rosa és un color de nenes i el blau de nens? Per què hi ha actituds impròpies de nens i impròpies de nenes?
I és que, quan crèiem que per fi ho havíem superat, va aparèixer Luca i ens va explicar que tot continua igual.






La Peluca de Luca from La Peluca de Luca on Vimeo.



Des que neixem, fins i tot abans de nèixer, el nostre entorn va prenent decisions que determinen com hem de construir la nostra identitat en relació al sexe al qual pertanyem. Pantalons o falda, cotxes o princeses, rosa o blau.



Segons els rols tradicionals de la nostra societat les noies han de ser sensibles, curoses i col·laboradores, i els nens han de ser forts, valents i  bèsties.

El sistema sexe-gènere defineix una forma determinada de ser, sentir i desitjar per als homes i una forma determinada de ser, sentir i desitjar per a les dones i, a més a més, ambdós sistemes estan enfrontats, és a dir, si ets home has de ser el contrari que una dona i viceversa.







Els límits del model tradicional de feminitat i masculinitat estan clarament definits des de les edats més primerenques sota el discurs d’allò natural i biològic: “els xics són més burrots per naturalesa, les xiques biològicament són més febles, etc...”. Així, quan un nen o una nena traspassen aquests límits, la resta de la gent els recorda que aquesta actitud és impròpia del seu sexe i que ha d’ajustar-se a les normes per a ser acceptat o acceptada.

Totes i tots hem fet o hem deixat de fer coses per por a la incomprensió, per aconseguir el respecte i l'acceptació, però en ocasions ens sentim forts per a rebel·lar-nos, i aquesta fortalesa és encara major quan les persones que ens estimen ens donen suport i ens accepten com som. Persones que, amb la seva estima, ens ajuden a enfrontar-nos a burles o menyspreus.





La Perruca de Luca és també per a aquestes persones, que simplement amb la seva capacitat de respectar, d’acceptar i d’estimar poden contribuir cada dia a educar persones més fortes i valentes, més lliures i felices

Més informació a lapelucadeluca.com i verkami.com

8 comentaris:

  1. Interesantísimo el proyecto de La Peluca de Luca. Me atrapa especialmente la frescura e inocencia con la que retratan la realidad, como has dicho, como seguramente serían l@s niñ@s sin la influencia de las personas adultas de su alrededor.
    Les dejo el enlace a un corto que problematiza también el desarrollo personal en los niños, y que seguramente much@s conocerán: "Vestido Nuevo", y es que su protagonista y su compañera de clase, aportan también esa visión inocente que tan claras nos deja las cosas al resto: http://www.youtube.com/watch?v=JMakydi0p7o

    Saludos!

    ResponElimina
  2. Muy bueno, a mí me encantó y me parece muy provocador q sean l@s niñ@s quienes nos lanzan ese aprendizaje ¡¡

    ResponElimina
  3. Aprovechando la publicación muy buena de la "Peluca de Luca" os animo a que os decarguéis la campaña coeducativa, con el lema "GENERA IGUALDAD", que con motivo del 8 de Marzo ha sacado el Instituto Andaluz de la Mujer con recursos didácticos sobre Igualdad de Género para trabajar en el aula y sensibilizar a la comunidad educativa en esta materia. Esta destinada al profesorado y alumnado de infantil, primaria y secundaria y se trabaja con los cuentos como generadores de actitudes y comportamientos igualitarios.
    http://www.juntadeandalucia.es/institutodelamujer/

    Saludos

    ResponElimina
  4. Muy buena La peluca de Luca...!!! ojalá los adultos no traspasaramos nuestros "miedos-tabúes" tan alegremente...viviríamos en un mundo mucho más amable.
    Estoy deseando pasárselo a mucha gente. Gracias por compartirlo Cristina!!
    Maria Martínez de la Eranueva

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cristina Pérez Ramírez

      Realmente las gracias son para todas aquellas y aquellos que han hecho posible este proyecto.

      Estoy esperando que llegue el día en el que reciba el cuento y poderlo leer junto con el resto de mi familia. Pues ya el corto les encantó.

      Saludos,

      Elimina
  5. Verónica Martínez Escobar

    Sencillo y directo el mensaje que nos lanzan a los adultos, muy sincero el cuestionamiento sobre las decisiones que tomamos para formar a niñas y niños.

    ResponElimina
  6. Irene Bautista Hernández • Hermoso video, sencillo y directo a la inocencia y al corazón. Gracias!!

    ResponElimina
  7. Ana María de las Heras Alonso8 d’abril del 2013, a les 14:02

    Los niños sin prejuicios y sin complejos de ningún tipo. Sin manías heredadas de sus familias, sin expresiones con trayectoria cultural en la recámara, sin ideas preconcebidas....Seguro que afectaría a todos los ámbitos, no sólo a la relación con sus iguales del otro sexo. En el mundo habría más paz, menos malentendidos, más normalidad...

    ResponElimina

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions