Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dones i Premis Nobel


Marie Curie

La primera edició dels Premis Nobel fou el 1901, en aquest període la llista de Premis Nobel inclou 809 premiats (789 individus i 20 organitzacions) des d'aquell moment fins enguany.  Les dones que han estat guardonades són només 24 i, a més, hi ha una concentració de categories: Literatura (7), Medicina (7) i Pau (7). Les 3 Nobel restants són en Química (2) i Física (2). Que sumen 4 i no 3.  Això és perquè MARIE CURIE  en va guanyar 2, un de Física i un de Química.  

El primer l’any  1903,  en reconeixement als extraordinaris serveis rendits en les seves investigacions conjuntes sobre els fenòmens de radiació descoberta per Henri Becquerel.

L’any 1911 va rebre el de Química en reconeixement als seus serveis en l’avanç de la química pel descobriment dels elements radi i poloni, l’aïllament del radi i l’estudi de la naturalesa i compostos d’aquest element.  Amb una actitud desinteressada no patentà el procés d’aïllament del radi, deixant-lo obert a la investigació de tota la comunitat científica.

S’havia llicenciat  en física i matemàtiques tot esdevenint la primera de la promoció i convertint-se en la primera dona   professora de la Universitat La Sorbona, de París.

Curie va morir  a conseqüència d’una leucèmia, deguda segurament a l’exposició massiva a la radiació durant el seu treball. Amb Pierre Curie tingué dues filles, una de les quals, Irène Joliot-Curie, fou guardonada amb el Premi Nobel en Química l’any 1935, juntament amb el seu espòs  Frédéric Joliot-Curie.


Parlem de la necessitat de visibilitzar la dona en totes les esferes, ja que les seves aportacions al llarg de la història queda en moltes ocasions a l'ombra. Vull posar al vostre abast eines i recursos que us facilitin aquesta tasca, com a formadores i formadors. En aquesta ocasió us deixo amb l'homenatge a les dones de les lletres, que es va fer al 2011 per la Milagros Montes Machuca al CEIP Valdelagrana. Relació cronològica de les escriptores que han obtingut el Premi Nobel de Literatura.




A la pàgina web de Gencat, podeu trobar tota la relació de Dones de ciència guardonades amb el Nobel 



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions