Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Generació perduda / Pèrdua del talent

"La crisi de la desocupació juvenil pot ser superada,
però només si la creació d'ocupació per als joves
 es converteix en una prioritat essencial
 en la presa de decisions polítiques
 i si s'intensifiquen les inversions
del sector privat de manera significativa "

 José Salazar Xirinachs
 Director Ocupació OIT



El Secretari General de les Nacions Unides, el passat 12 d'agost, amb motiu del Dia Internacional de la Joventut, constatava que el jovent ha estat el grup social més afectat per la crisi econòmica global i que molts d'ells estan "comprensiblement descoratjats per les creixents desigualtats ". A més, va destacar que un gran nombre de joves no l'oportunitat de millorar la seva situació, ni tampoc de participar en els processos polítics, socials i de desenvolupament dels seus països.

Una generació sense esperança és el que pronostica l'Organització Internacional del Treball (OIT), derivada de la crisi econòmica actual. El jovent de països com Grècia i Espanya poden representar una "generació perduda", amb problemes per entrar al mercat laboral i amb la impossibilitat de trobar solució a la situació en què es troba immersa. Quin tipus de polítiques d'ocupació s'està dissenyat i duent a terme per intentar aconseguir no perdre el talent d'una generació jove i desaprofitada ??? Aconseguirem encoratjar-los i evitar que perdin l'esperança de lluitar pels seus somnis?
"La taxa mundial d'atur juvenil per al 2012 continua estancada en el mateix nivell que va aconseguir en el més alt de la crisi i no s'espera que disminueixi fins almenys 2016", sosté l'Organització Internacional del Treball en el seu informe: Tendències mundials de l'ocupació juvenil 2012 - Font OIT

"Estem davant d'una crisi que pot portar a una generació perduda o molt seriosament marcada. Se sap que si no es comença al mercat laboral, si transcorre molt temps abans d'aconseguir la primera feina, això influirà en el tipus de treball i en els ingressos per la resta de la vida " afirma José Salazar Xirinachs.

En l'informe del Secretari de NNUU es detallava la situació de l'ocupació de joves d'entre 15 i 24 anys, i es va referir de manera preocupant en diverses ocasions a Espanya, Grècia i Irlanda i d'altres països amb elevades taxes d'atur juvenil.


Després de llegir dades com les que anteriorment us he exposat,  dies com avui també m'arriben multitud d'anuncis d'universitats a través de televisions,  ràdios,  diaris i Internet,  on gairebé ens prometen un futur lliure de conflictes i problemes. Lícit, sens dubte, però difícilment argumentable. I és llavors, quan mirant el meu currículum i la meva trajectòria em questiono, on està l'errada??   Cóm podem continuar dient que la sortida està en una carrera universitària, en una escola de negocis, en un màster o en una sòlida experiència laboral, quan persones amb tot aquest ventall de recursos i competències estem a l'atur? Quins valors hem de transmetre  a les generacions futures perquè aconsegueixin els seus somnis?  Estem en un moment de qüestionar-nos la realitat que hem viscut fins ara, i replantejar-nos el model econòmic, financer, educatiu i de valors que volem . Mentre no es produeixi un diàleg constructivista entre les necessitats de les empreses i dels treballadors/es, aquest futur per al jovent seguirà sent una utopia.


Crec en el talent de les persones, un talent moltes vegades ocult, que només som capaços de treure-ho de veritat en els moments més difícils. I aquest n'és un. Tot i que a vegades, la manca de resultats acaba desmotivant-nos. Sort que davant tanta incertessa hi trobem jovent arriscat que cerca solucions creatives, i si no mireu el video que ens ofereix: Anicet Lavodrama







 
"Treballar amb i per a la joventut ha de ser una prioritat, ja que són ells i elles els que constitueixen una força transformadora, són agents de canvis creatius, enginyosos i entusiastes, ja sigui en les places públiques o en el ciberespai, ja que han demostrat vigorosament una vegada més la seva capacitat i el seu desig de canviar el curs de la història i emprendre els reptes mundials." ( Ban Ki-moon) 




En línea amb aquesta reflexió s'ha emès un parell de programes interessants, us els deixo aquí per si voleu mirar-los.


















3 comentaris:

  1. A quedat ben clar.... moviment, propostes, motivació, ara tenim que buscar els medis, les eines , les idees, i no oblidar-nos de la forma de esquivar tot el que ens encerro-na, i impedeix qualsevol desenvolupament, però tampoc pot quedar així, l'actual sistema, també s'ha de eliminar la lacra dels governants que han conduit al mon aquesta situació.

    ResponElimina
  2. M'encanta com escrius! Tinc por de formar part d'aquesta generació si això no millora.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Carme,

      després de nou mesos cercant de manera activa i només haver aconseguit una entrevista, sense resultats, jo ja em sento desaprofitada. Decepcionada, perquè jo sí que vaig complir amb la meva part del pacte social que m'havia ofert el sistema.

      Sóc una dona de família treballadora, que vaig fer la meva formació alhora que treballava per poder continuar ser autònoma i pagar tota la formació que al llarg del temps he anant realitzant.

      Ara, quan tinc assolides competències de divereses matèries em veig amb la necessitat de retallar el meu CV, perquè no hi ha moltes ofertes del meu perfil, i a les que em presento faig por.

      Resulta contradictori, però continúo somiant, i aquí estic. Gràcies a aquell curs que van fer juntes a la UOC, faig el que ser fer, i de tant en tant, m'arriba missatges com el teu, que em motiven per continuar sent el que sóc.

      Gràcies

      Elimina

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions