Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La Pell de Brau brunzit a cau d'orella per la Pau i la No-Violència




A vegades és necessari i forçós
que un home mori per un poble,

però mai no ha de morir tot un poble
per un home sol:
recorda sempre això, Sepharad.


Fes que siguin segurs els ponts del diàleg
i mira de comprendre i estimar
les raons i les parles diverses dels teus fills.

Que la pluja caigui a poc a poc en els sembrats
i l'aire passi com una estesa mà
suau i molt benigna damunt els amples camps.

Que Sepharad visqui eternament
en l'ordre i en la pau, en el treball,
en la difícil i merescuda
llibertat. "


 ( La Pell de Brau- Salvador Espriu)




Avui és el  Dia Escolar de la No-violència i la Pau, i pensant quina podria ser la imatge que il·lustrés aquest post i que conduís a la reflexió  d'avui, la Pau i la no violència,  em va venir al cap la imatge de la plaça de Sant Felip Neri,  indret que vaig descobrir de la mà de la Rat Rotllan, quan  acompanyava una de les visites amb el nostre alumnat de l'escola taller.  Aquella pau i repòs de la plaça es contraposava amb la tristor i dolor que ens mostraven les seves pedres, foradades per la metralla de la intolerància i la tirania, dirigida contra els més febles. En aquella petita plaça és fàcil tornar a la història, a la por i a la mort dels més joves d'aquella Barcelona en blanc i negre.






Font: El periodico.com





Mentre a la meva ànima resonava "Campanades a mort", de Lluis Llach i  “Escolta-ho en el vent”, d’en Bob Dylan, versionada per en Gerard Quintana,  vaig posar-me davant l'ordinador per trobar aquella imatge de les bombes dirigint-se cap al centre de Barcelona. I va ser com per casualitat, que vaig trobar que les dates coincidien, i que va ser  just fa 75 anys, el 30 de gener de 1938, quan es va produir la gran barbàrie, la bomba de 250 quilos va caure a la plaça i els va assessinar.












El dia escolar de la no-violència i la pau (DENIP) propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau: "Amor universal, No-violència i Pau. L'Amor universal és millor que l'egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra" 

Il.lustració Kazu Nitta 


Les escoles de tot el món celebren el DENIP amb diferents actes. Els seus objectius són:
  • Sensibilitzar que la pau és molt més que l'absència de guerres i baralles.
  • Conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes d'amor universal, de no-violència i de pau positiva, així com amb els procediments de reivindicació no-violenta dels drets humans.
  • Conèixer persones i/o grups que lluiten per la pau i la justícia al món.
  • Saber resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant, és a dir, expressant les opinions de forma tranquil·la, clara i ordenada.
  • Compartir una estona amb tots l'alumnat i personal docent amb la finalitat de celebrar la diada de la no-violència i la pau.



Aquest any, Intermón Oxfam convida a denunciar la situació de desprotecció en la qual viuen milions de persones en països en conflicte, i exigir als governs i a la comunitat internacional que es responsabilitzin de garantir la seguretat de la població civil. Actualment, al món existeixen prop de 30 conflictes "enquistats ", és a dir, de llarga durada i la resolució dels qual és complexa. La població civil, especialment les dones i les nenes, es porta la pitjor part i en moltes ocasions no són només víctimes fortüïtes dels conflictes, sinó l'objectiu.


La proposta d'Intermón Oxfam inclou material de treball per a l'Educació Infantil i els diferents cicles de Primera i Secundària.



El DENIP va ser impulsat fa més de 40 anys pel mestre mallorquí Llorenç Vidal i es considera l'experiència més important d'Educació per a la Pau del nostre temps. Se celebra cada 30 de gener en commemoració de la mort del líder pacifista Mahatma Gandhi (2 d'octubre de 1869-30 de gener de 1948).




Si vols veure més informació i recursos pedagògics per a escoles, clica aquí sobre. 




Il.lustració Marisa Arroyo
.
Per si alguna o algú està interessat en conèixer més sobre els bombardejos  del 30 de gener de 1938, podeu mirar el documental:  La canalla (da) de Sant Felip, transmès fa uns anys per TV3, amb testimonis reals.



I com diuen els directors del documental, és la manera com els habitants d'aquesta ciutat estan recuperant la història per al present, perquè oblidar el passat és hipotecar el futur.


Il.lustració Dan Elijah G.Fajardo







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions