Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La pobresa infantil no és inevitable







La taxa de pobresa infantil a Espanya és una de les més altes dels països industrialitzats, només superada per Letònia, Estats Units i Romania, segons un estudi sobre benestar infantil realitzat a 29 països per l'Oficina d'Investigació d'UNICEF amb dades de la primera dècada del segle XXI.

L'informe Report Card n º 11: Benestar infantil als països rics mesura la situació de la infància a les 29 economies més avançades del món d'acord amb cinc dimensions clau en la vida dels infants: benestar material, salut i seguretat, educació, conductes i riscos, i habitatge i medi ambient.

 
"A Espanya, al voltant del 20% dels nens i nenes viuen en llars amb uns ingressos un 50% per sota de la renda mitjana, que són uns 14.000 euros anuals per a una família de 4 membres. A més, la bretxa de pobresa infantil (distància entre la línia de pobresa nacional i els ingressos mitjans de les famílies per sota del llindar de pobresa) s'eleva a gairebé un 40% ", ha assenyalat Goran Holmqvist, director adjunt de l'Oficina de Investigació d'UNICEF, durant la presentació de l'informe del dia 4 d'abril a Madrid.

Per Holmqvist, resulta especialment preocupant la posició d'Espanya en dues de les cinc dimensions que s'analitzen: benestar material (24 º de 29) i educació (26 º de 29). A més de l'espectacular increment de la taxa NEET (la proporció de joves d'entre 15 i 19 anys que no cursen estudis ni estan treballant) des de l'inici de la crisi el 2007.
 

"Si comparem els indicadors disponibles entre principis i finals de la dècada de 2000, Espanya ha perdut 5 posicions a la taula classificatòria, i en part es deu a l'alta taxa de joves que ni estudien ni treballen", va afegir.


 La pobresa infantil no és inevitable



 La conclusió principal de l'estudi és que la pobresa infantil en aquests països no és inevitable, sinó que és sensible a les polítiques socials i la distribució d'ingressos, i que determinats països protegeixen millor que altres als nens més vulnerables.
 
No són necessàries grans inversions, ja que, segons l'estudi, no hi ha una relació directa entre el PIB per càpita i el benestar general dels infants. Per exemple, Eslovènia està millor classificada que Canadà, la República Txeca, millor que Àustria, i Portugal, millor que els Estats Units.
 
"No invertir en els nens és endeutar per al futur. I els infants ho pateixen ara. La reducció de la pobresa infantil ha de ser una prioritat ", va valorar Holmqvist.
 
Els infants amb pitjors nivells de benestar pateixen les conseqüències la resta de les seves vides. Intentar aturar o mitigar l'impacte de les seqüeles en el futur és més difícil, més costós i menys probabilitats de tenir èxit. Per això les intervencions a la primera infància siguin crucials i hagin de ser recolzades per mesures en l'etapa escolar per no perdre els avenços fets al principi.
 
En aquest sentit, el Director Executiu d'UNICEF Espanya, Javier Martos, ha descartat el risc d'una "generació perduda" a causa de la crisi. "Els joves són el present i el motor que ens va a treure de la crisi. L'educació, la formació i la capacitació han de ser un element clau per a això ".


 Els infants se senten satisfets amb la seva vida

 Al costat positiu, crida l'atenció que Espanya segueix sent un dels països on els nens segueixen manifestant una major satisfacció amb la seva vida i una positiva percepció de les seves relacions amb els seus pares i companys.

A més, s'han millorat alguns aspectes del benestar dels nens, com la possessió de determinats béns o el descens en el consum d'alcohol i tabac.

Com ha recordat la presidenta d'UNICEF Espanya, Consuelo Crespo, el llançament del Report Card n º 11: Benestar infantil als països rics es produeix tot just uns dies després que el Govern hagi aprovat del Pla nacional d'infància i Adolescència (Penia).

"És un gran pas, però es requereixen molts més", va valorar. "Per fer un salt qualitatiu, es requereix el compromís de tots: autoritats i societat. Ens juguem no només el present, sinó el futur com a país ", va afegir Javier Martos.


 Recollida de signatures contra la pobresa infantil

 

Al 2010 el govern d'Espanya es va comprometre davant la Unió Europea a reduir en 250.000 el nombre d'infants en situació de pobresa fins a 2020, però el nombre de nens i nenes pobres segueix augmentant. El 2012 el nostre país va assumir que la pobresa infantil seria una prioritat en els plans d'acció que estan elaborant per la inclusió social i el suport a les famílies.

Per aquesta raó, UNICEF Espanya va llançar el passat 4 d'abril una acció de recollida de signatures a la qual es pot sumar qualsevol persona per instar els responsables polítics i les administracions públiques que compleixin aquests compromisos amb la infància a Espanya: garantint els recursos suficients per a les llars amb infants, proporcionant serveis de qualitat i involucrant als propis infants i les seves famílies en el disseny de les mesures.  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions