Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Força, equilibri, valor i seny

Fotografía | Kireei, cosas bellas - Part 3





Els que acostumeu a seguir les meves reflexions i notes, segurament sabreu que el tema dels castells humans ha estat abordat en anteriors entrades.  Avui vull centrar-me en l'experiència que hem pogut viure fa pocs dies al Centre Diari Sant Josep, on un grup de joves castellers, "Els carallots" de Sant Vicenç dels Horts, va realitzar un taller de sensibilització adreçat a un col.lectiu de joves i infants en situació de risc que, unint les seves forces i les seves saviesses, van iniciar-se en el món casteller, juntament amb la pràctica d'alguns jocs de taula, com per exemple "El nan casteller".



Activitat del Nan Casteller al CDSJ


Sóc de les que pensa que la filosofia i els valors del món casteller són una eina fonamental que caldria traspassar a projectes amb joves i infància en situacions de vulnerabilitat, ja que un dels seus grans pilars és el treball en equip.  Molts cops, quan he desenvolupat projectes amb joves amb dificultats, m'he vist obligada, per la propia tipologia i paràmetres marcats pel projecte, a incorporar al seu curriculum un apartat en habilitats socials, oblidant-nos de les diferents activitats reals d'integració, de convivència  i cooperació, des de la diversitat, que podem fer des de la pràctica, com és el cas dels castells. I és que, a banda de millorar les competències en habilitats socials, des de la pròpia experiència lúdica dels castellers, millorem la integració, l'arrelament d'identitat i la cohesió com a grup, la descoberta de la pròpia força i del propi cos. L'activitat dels castells, dins dels projectes amb persones en situació de vulnerabilitat, facilita la creació d'un espai on poden desenvolupar lligams, confiança i respecte per l'aportació de l'esforç o seny  de l'altre, factors que la converteixen en una activitat molt interessant. I on valors com la solidaritat, la tenacitat, l'equilibri, el treball en equip i  la passió per aconseguir una fita es posa en relleu.



La pròpia expressió castellera, fer pinya, ens indica el grau de cooperació i col·laboració que totes les seves i seus membres han de desenvolupar per poder construir el somni de tots ells, amb la força, la confiança amb l'altre i el seny de tots plegats.

Castells de Reus


Els castells humans són un mecanisme d'inclusió, ningú no és prescindible, tothom necessita de l'altre per aconseguir l'objectiu. Als castells participen persones de totes les edats, de diferents condicions físiques i alçades, de diferent classe social i ocupació, cadascun aportant en funció de la necessitat del grup  i les seves possibilitats. La seva organització ha d'incorporar la precisió  i destresa necessàries per muntar torres que desafien molts paradigmes, però que tan sols la voluntat de voler fer, els atorga l'opció d'aconseguir-ho.



A través d'aquesta experiència, els Carallots de Sant Vicenç van aconseguir que els nostres infants i joves s'adonessin de la seva pròpia tenacitat per aconseguir una fita, i la descoberta de la seva confiança en sí mateix i en l'altre per pujar a sobre de les seves espatlles, en entendre la necessitat del treball en equip i, sobretot, en descobrir que els castells no entenen de fronteres, ni de classe social. Que, tot i portar un mocador al cap, elles també van poder posar-se la faixa i fer pinya o provar de pujar.




Enfaixant-se un grup de noies del Centre Diari Sant Josep



Jo vull, amb aquest post, agrair l'esforç i gratitud que va mostrar la colla castellera de Sant Vicenç dels Horts a la nostra demanda, i la seva entrega i dedicació desinteressada cap aquest jovent i infants del nostre centre. Junts hem aconseguit motivar-los a provar noves experiències i des d'on podrien aconseguir millorar les seves competències, perquè des de les colles castelleres s'aconsegueix viure  les claus de l'èxit i la descoberta de tot un grup i el seu potencial. 







Els Carallots els formaven sobre la col.locació de la faixa



Començaven les primeres proves


Exposició didàctica sobre la pujada, l'equilibri i la confiança per poder pujar a les espatlles

Perquè entre tots i totes fem colla, perquè ens hem de saber mirar endins, sense complexos, i ajudar-nos a veure’ns en aquestes torres màgiques, perquè massa sovint, com educadors i educadores, tenim massa seny i massa equilibri, però ens falta la força i el valor per canviar les estructures i les pràctiques habituals en la nostra tasca diària, i  és que  sense aquests quatre elements bàsics dels que parlava l'Anselm Clavé, sense tots quatre alhora, res no pot créixer.




A la plaça, a la plaça
Prenen part en nostra festa
Els forçuts Xiquets de Valls,
I en pilars, castells i torres
Mostraran sa habilitat.
Pels carrers fan la passada
Amb les gralles i els tabals.
---Nara, nara! Ram, plam, tramp!
I a la casa de la vila
A migdia faran cap.
Quina gatzara, quina delícia,
Causen  al poble els braus Xiquets,
Quan gallardegen amb llur perícia:
Força, equilibri, valor i seny!
Visca, visca, visca!
Vénen de Valls amb sa rústica orquestra,
Vénen de Valls per honrar nostra festa.
Formen la colla
Joves com cal.
Benvinguts sien
Els Xics de Valls!
Quina, gatzara, quina delícia,
Causen al poble els braus Xiquets,
Quan gallardegen amb llur perícia:
Força, equilibri, valor i seny!
--S’ouen ja els tabals i gralles!
--Ja s’albiren els Xiquets!
--Rataplam, plam! Nara naranà!
Fan castells pujats per sota
I torrots de cinc pilars,
Alcen torres de set pisos
I movibles espadats.
Quina gatzara, quina delícia,
Causen al poble els braus Xiquets,
Quan gallardegen amb llur perícia:
Força, equilibri, valor i seny!
Ai quin plaer,
Quin goig tan viu,
Veure el nen
En el vell cim
Com fa l’aleta
I ufà somriu,
I els jovenets
Del setè pis
Fent figueretes
Sobre els del quint!
Nord dels Xiquets en sien,
Ninetes, vostres ulls
Formosos
Com estels de plata
Que en el zènit obscur
Brillen en nit serena
I l’ample espai
Banyen de llum.
Nines gentils,
Els Xiquets galants
Braus us rendeixen
Som homenatge,
I amb dolç afany
Vostres mirades
Donen coratge
Als Xiquets de Valls.
Adéu-siau, Xiquets de Valls.
Adéu-siau-

(Obra: Els Xiquets de Valls, Anselm Clavé)






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions