Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

L'orientació laboral una ocupació en extinció

En aquest vídeo dels Monty Python que vaig trobar mentre buscava una altra informació per la xarxa, em va semblar prou intel·ligent i irònic, com per ser l'eix conductor de la reflexió d'avui. En aquest gag un dels meus col·legues, en versió  anglesa, l'orientador, intenta fer la seva feina d'autodiagnosi i orientació vocacional amb un comptable  (comptador) que vol canviar a una ocupació més emocionant: domador, i per això s'entrevista amb l'orientador.



Imagino que no cal presentacions si parlo dels Monty Python.



 






Aquesta opció de trobar un orientador/a per aquest acompanyament, el va trobar abans de la crisi, ja que després d'aquest llarg viatge, les retallades, o com altres diuen, pressupostos austers, ens ha deixat reorientant-nos a nosaltres mateixos abandonant a milions de desocupats que ara es troben sense feina i sense saber com orientar-se en aquesta situació d'incertesa i  no futur.

Quan un 50% del jovent esta en situació d'atur, quan no poden accedir no només a un lloc de treball, sinó a l'orientació i seguiment per a l'elecció del projecte de vida, ens trobem davant un gravíssim problema. Triar un tipus de formació, un lloc on incorporar tot el teu potencial i les competècnies adquirides, una nova forma de reinventar-se un mateix per trobar un futur, o simplement una orientació i tutorització sobre canals actuals de recerca de feina, són decisions que no s'han de prendre a la lleugera i, per això, hauríem de plantejar-nos si són necessàries aquestes retallades en matèria d'ocupació i no en d'altres àrees, com els serveis de defensa i armament, protocols, ...


Com ja parlava fa un mes al post sobre les retallades en polítiques d'ocupació, aquestes posen en risc els programes d'inserció laboral, actualment a Catalunya el SOC ha reduit un 56% la dotació per programes de formació i orientació laboral. Quines polítiques d'ocupació proposa el Govern per aquestes  229.353 "persones" desocupades?. I parlo de persones, no d'ordinadors, totxos o cotxes.

En moments com els actuals, l'orientació, és un servei inqüestionable que actua com un element d'ordenació del capital humà que beneficia tant als treballadors i treballadores, com a les organitzacions.

Davant aquesta situació el nostre teixit productiu requereix d'una transformació que millori la seva competitivitat, per això la millora de la qualificació és clau. No obstant això, el finançament del sistema de formació pateix una disminució radical.


Davant aquest retall crec que ha arribat l'hora de dir: la nostra ocupació ha mort. La figura de l'orientador/a laboral està en perill d'extinció. I m'agradaria haver sentit aquesta frase en un altre context. Un context d'ocupació plena, i no davant d'una taxa d'atur del 24.3%.


La/el professional, expert/a en estimular la capacitat del seu usuari/ària per situar-la davant el món laboral, amb la funció d'ajudar-la a construir ponts entre la seva situació laboral actual i la situació en la que es vol trobar en un futur proper. Acompanyar-la en el recorregut d'esbrinar allò que pot oferir al mercat de treball i allò que aquest li pot oferir a ell/a,  s'està quedant com a caché a les definicions que el propi SOC va fer al wseu web, però no com una figura de referència per aquestes persones.





4 comentaris:

  1. I la mega pregunta! qui orientarà als orientadors/es desorientats davant de tota aquesta incertesa?
    Perquè ara més que mai podem entendre els aturats, dons no ens cal utilitzar l'empatia perquè ara també som del club!
    Sort dels dimecres de museu!!!
    RATART

    ResponElimina
  2. Estic totalment d'acord amb tu Cristina, que faran totes aquestes persones que moltes no tenen ni el coneixement suficient ni per fer-se el curriculum. Crec que la figura de l'orientador segueix sent molt necessària actualment amb la taxa d'atur actual, si sigués més baixa ho podriem entendre millor pero en el moment actual és incomprensible.
    No oblidem que la nostra feina d'orientació sempre ha estat lligada a la temporalitat i als projectes. Això també ha fet que no hi hagi continuitat en el programes i que la qualitat i els resultats siguin més baixos.
    I cap a on ens podem reorientar?Ens tenim que autoorientar!!!
    Et felicito per l'article, i el video dels Monty Python molt acertat.
    Marta Mendoza Piqué,

    ResponElimina
  3. Visca l'optimisme... que me ens queda? queixar-nos ens du algun lloc ? no, està demostrat que no, ja fa quatre anys que el sistema s'enfonsa, però no esta cosit amb els reblons del Titànic, els maquinistes han de morir ofegats treballant en les calderes del vaixell, gràcies al innovador sistema de comportes del Titànic, per que aquest es mantingui a la superfície..... s'ha de saltar i agafar-se per pujar a un bot, començar de nou es l'única l'opció... però individualment( l'esperança en el moviment 15-M ja s'ha diluït, era un començament...! ara ja no es res....)
    El que te estudis juga amb avantatge, aprofiteu-la, oblideu el que sabeu fer i utilitzeu-ho en noves direccions transversals com tant sovint dieu, el sistema ens condueix... no s'enfonsarà sense l'iceberg solidari de la gent, aquest s'ha desfet, aquí ningú mou fitxa, seguim estant esclaus de l'economia i del sistema tal i com el coneixem, ens em quedat sols davant del patíbul i l'espavilat se'n sortirà... el que segueixi esperant el retorn a sentit comú i la reforma sucumbirà.
    La teràpia es bona però no es pot perllongar per sempre.

    ResponElimina

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions