Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dia de la Terra


                                                       "El que tu facis compta ", amb aquest lema el proper diumenge tornarem a celebrar el dia de la Terra.   El 22 d'abril,  milers d'organitzacions i milions de persones es mobilitzaran al planeta pel medi ambient.







La proclamació del 22 d'abril com a Dia Internacional de la Mare Terra suposa el reconeixement que la Terra i els seus ecosistemes ens proporcionen la vida i el suport al llarg de la nostra existència. També suposa reconèixer la responsabilitat que ens correspon, com s'exposa en la Declaració de Rio de 1992, de promoure l'harmonia amb la natura i la Terra per tal d'assolir un just equilibri entre les necessitats econòmiques, socials i ambientals de les generacions presents i futures.





El Dia Internacional de la Mare Terra ofereix una oportunitat per sensibilitzar el públic a tot el món als desafiaments en relació amb el benestar del planeta i de tota la vida que sustenta.

 




Va ser un  22 d'abril de 1970 quan  més de 20 milions de nord-americans es van mobilitzar per augmentar l'escassa consciència sobre la fragilitat del planeta.

 
L'esdeveniment promogut per les organitzacions socials va ser batejat amb el nom de Dia de la Terra (Earth Day), i pot considerar-se com el naixement del modern moviment ecologista. La pressió social va tenir els seus fruits i el Govern dels EUA va crear l'EPA (Agència de Protecció Ambiental) i va promulgar la "Clean Air Act".







Dos anys després es va celebrar la primera cimera mundial sobre medi ambient: la Conferència d'Estocolm. El "esperit d'Estocolm" va servir per sensibilitzar, encara que insuficientment, als governs i a la societat civil sobre la magnitud dels problemes que afecten el medi ambient en què es desenvolupa la nostra existència, però és indubtable que el Pla d'Acció i les recomanacions emanades d'Estocolm no s'han traduït encara en una acció decidida.

El 1990 s'organitza de nou el Dia de la Terra, aquest cop a tot el món. La celebració va ser tot un èxit: més de 1000 ONGs organitzaren actes en 140 països i s'estima que van participar l'ordre de 200 milions de persones. Igual que en la primera celebració dos anys després es va celebrar una altra macro cimera mundial. La Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament de Rio de Janeiro de 1992, va despertar grans esperances i va ser la major conferència celebrada fins ara, no només en nombre de participants sinó d'assistència de caps de govern. Però les expectatives no van ser satisfetes, perdent-se una oportunitat única d'iniciar un canvi de rumb per construir un món més just, segur, pròsper i sostenible.

A Barcelona també porta  temps celebrant-se amb una fira i mercat d'accés gratuït. En aquesta ocasió, la 17a. edició de la Fira per la Terra es dedicarà a Rio +20. Si voleu visitar-la recordeu que es situarà al Parc de la Ciutadella i al Passeig Lluís Companys.

 La Fira per la Terra - Mercat de la Terra és una trobada d'entitats de tota mena per cridar l'atenció de les agressions que la societat moderna fa als sistemes naturals i socials i per proposar formes de comportament respectuosos, cooperatius i  solidaris.


La Fira per la Terra - Mercat de la Terra vol potenciar la producció local de bens i serveis realitzats amb respecte a les persones i als sistemes naturals, que són la base perquè els humans poguin disposar d'un nivell de vida digne.

 

Aquesta setmana també hi haurà esdeveniments commemoratius i fires a molts llocs del món. Tot i que hauríem de fer-ho a diari, aquest dies no podem oblidar de fer les nostres aportacions des de les nostres aules, des de mirar algun dels petits vídeos, escoltar cançons en relació a la terra, fer un petit taller de reciclatge de joguines, elaboració de sabons naturals, fomentar l'ús de carmanyoles en contra del paper d'alumini, realitzar una relació de cançons que parlen de la natura i de la cura de la terra, desenvolupar el joc de la teranyina en la que observaran que si un fil trontolla es ressentirà la resta, calcular la nostra petjada ecològica...




Calaix de material i webs per treballar a les aules


El club de los niños cuidadores del planeta.
Recomanacions per ser cuidadors del medi ambient
La fàbrica del Sol - Test de sostenibilitat
Recurs educatiu TIC per un consum responsable de Greenpeace
Experiments senzills per entendre la terra
Tenir cura de la Terra
El joc de la medusa, per treballar el mar
Visionat del film: el home- trailer
Visionat del documental" Tierra"  i Resum de la mateixa
Propostes educatives per adults
Càculs de la nostra petjada ecològica
Planeta Sano alimentación Saludable- Caja Madrid- Unidad Didáctica





 

El curt fet per SETEM de Pablo Llorens per la Comunitat Valenciana ens planteja el dilema entre el "Homo consumus" i "Homo responsabilus" analizat pel Prof. Setemius des del seu programa "Grands Documentals Marcians".







Resto a l'espera de les vostres aportacions.



 Il.lustració Francesca Cosanti








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions