Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La reforma laboral i els NEET ( ni estudien ni treballen)



El passat dissabte es va donar llum verda a una nova modificació de l'Estatut del Treballadors, la més important des de la seva publicació al 1980. Pensem realment que aquesta reforma millorarà el mercat laboral actual? Som moltes les persones que durant anys hem treballat per millorar el marc laboral al nostre país i ara, de cop i volta, comença a fer-se bocins.

A finals de gener la taxa d'atur juvenil ja era del 48% per als menors de 25 anys. Però d'aquests, quants són joves amb formació i quants sense, desorientats sense saber qué volen fer.

Segons l'informe "Tendències d'Ocupació 2012" de l'Organització Internacional del Treball (OIT), els joves pateixen la pitjor part de la crisi, amb la taxa més alta de desocupació. Aquells en edats compreses entre els 15 i els 24 anys tenen gairebé tres vegades més possibilitats d'estar desocupats que els adults. Encara que el pitjor són les seves poques esperances de trobar una ocupació, assenyala que el gran desafiament del món no és altre que crear 60.000.000 de nous llocs de treball cada any durant la pròxima dècada per generar un creixement sostenible i mantenir la cohesió social. El jovent té gairebé tres vegades més probabilitats d'estar desocupats que la població adulta. A més, s'estima que 6,4 milions de joves han perdut les esperances de trobar feina i han quedat exclosos del mercat de treball.

He treballat una gran part de la meva vida professional en processos de selecció, i he vist com les empreses recercaven joves amb formació, amb disponibilitat total  i motivats pel canvi. I si bé és cert que hi tenim un gran nombre de joves formats i amb moltes capacitats, també és cert que el sistema educatiu està deixant fora a un altre col.lectiu que ha abandonat i que en aquest moment mostra apatia per qualsevol cosa que l'ofereix el sistema. Aquests continuaran a les places i carrers del nostre entorn, sense que ningú els hi proposi cap contracte de treball, ni cap mesura de política activa d'ocupació, ja que aquelles que han donat bons resultats ( Escoles Tallers, Cases d'Oficis,...) s'han vist substituïdes a causa de les restriccions econòmiques, per programes de formació amb una estructura i imatge similar a la formació reglada, espai on el jove s'ha sentit fracassat i on no vol tornar.

 


El sistema actual està perdent una quantitat molt important de capital humà pel camí.
Joves que després d'haver-se format han de marxar fora per poder aconseguir un lloc de treball. Segons l'ultim informe d'Adecco, en relació al jovent que ha emigrat recercant feina, hem arribat als 300.000.



Joves, que tot i haver estat desplaçats del sistema educatiu han anat adquirit competències per l'experiència de la pròpia vida, i es veuen abocats a seure en places, davant un televisor o faceboock, per relacionar-se amb altres joves en la mateixa situació. I quan, cansats de tanta rutina de deconstrucció de si mateixos, es dediquen a passar l'estona fent alguna malifeta, provocada per l'avorriment de la desocupació i el fracàs, el sistema els hi recrimina i els etiqueta.

Quines accions concretes en polítiques d'ocupació s'estan dissenyant per reduir la taxa d'atur d'aquests joves? La nova reforma donarà resposta a aquesta problemàtica? Els mercats voldran un curriculum per competències en comptes de formació acreditada?  Som coresponsables d'aquesta situació i hem d'aconseguir donar-lis resposta de manera urgent, no tan sols com a subjectes passius del sistema, sinò com a font de valor afegit.






1 comentari:

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions