Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Per ser Nena no tindrà les mateixes oportunitats


Il.lustració Silvia Pelissero


Avui és la primera vegada que es celebra el Dia Internacional de la Nena i es commemora en tots els països del món. Va ser arran d'una proposta al 2009 l'ONG Plan Internacional, amb el suport del govern de Canadà, que es va  promoure la creació del Dia Internacional de la Nena responent a l'especial situació de vulnerabilitat que pateixen milions d'elles a tot el món i que les fa les més pobres d'entre els pobres.


En institucionalitzar un dia com aquest, moltes persones es questionen si cal fer un dia internacional de les nenes, si ja hi ha un dia de la dona i un altre de la infància, i davant d'aquest plantejament, jo crec que cal dir SI.  Perquè, desgraciadament, nèixer nena a alguns països és una maledició, vol dir patir infanticidi,  vol dir matrimoni precoç, vol dir negar-lis el dret a la seva infància, vol dir interrompre la seva educació,  vol dir incrementar el risc de ser violentada i posar en perill la seva salut, vol dir ser mutil.lada, vol dir anomenar-se Malala Yousufzai tenir 15 anys i debatre's entre la vida i la mort per haver dit al món que no hi ha lloc a l'escoles del seu país per ser nena, vol dir no tenir les mateixes oportunitats. Per tant, commemorar aquesta fita  permetrà donar a conèixer els problemes i manca d'oportunitats als quals s'enfronten les nenes a tot el món.



Font: RPP

Actualment l'Índia, el Pakistan o la Xina són alguns dels països on es  practica l'infanticidi, i més recentment el feticidi. Centenars de milers de nenes desapareixen quan neixen. Ni la medicina, ni les lleis han aconseguit eradicar aquesta pràctica.










Gràcies a la  Resolució 66/170, aprovada el 19 de desembre de 2011, per l'Assemblea General de les Nacions Unides, declarant l'11 d'octubre com a Dia Internacional de la Nena, permetrà la visibilització de la doble discriminació que pateixen: gènere i edat.


Font: Plan

Per aquesta primera data, la campanya de sensibilització es centrarà en el matrimoni en la infància, que és una violació fonamental dels drets humans i afecta tots els aspectes de la vida de la nena.


Al món, una de cada tres dones d'entre 20 i 24 anys  va ser obligada a casar-se sent nena, és a dir, prop de 23 milions de noies, segons ha denunciat Unicef​​. El matrimoni en la infància causa embarassos primerencs i no desitjats, i suposa riscos que amenacen la vida de les nenes. En els països en desenvolupament, el 90% de les mares adolescents de 15 a 19 anys estan casades, i les complicacions relacionades amb l'embaràs són la principal causa de mort de les joves d'aquest grup d'edat. Les nenes amb baixos nivells d'escolaritat tenen més probabilitats de contraure matrimoni a una edat primerenca i s'ha demostrat que el matrimoni en la infància pràcticament significa la fi de l'educació de les nenes. Per contra, les nenes que han rebut una educació secundària tenen fins a sis vegades menys probabilitats de casar-se en la infància, el que fa de l'educació una de les millors estratègies per protegir les nenes i combatre el matrimoni en la infància.

Evitar aquets  matrimonis -servirà per protegir els drets de les nenes i ajudar a reduir els riscos de violència, l'embaràs precoç, les infeccions per VIH, i la mort i discapacitat derivades de la maternitat. Quan les nenes poden romandre a l'escola i eviten  ser casades a una edat massa primerenca, poden establir les bases d'una vida millor per a elles i les seves famílies, i participar en el progrés de les seves nacions.


Avui, més que mai, ens hem de fer resó de la lluita per la pau, per l'esperança i per la igualtat d'oportunitats que representa la  Malala Yousufzai .

Aquí us deixo el vídeo en que la Shakira, com ambaixadora de Bona Voluntat d'UNICEFpromou l'educació de les nenes a l'Índia per evitar el matrimoni infantil i empoderar les noies.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions