Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Didàctica 2.0 Museus en Femení


Us presento didàctica 2.0 Museus en Femení, que és el resultat d'un treball conjunt entre un equip de l'Institut d'Investigacions Feministes de la Universitat Complutense de Madrid, l'Associació e- Mujeres i els equips dels Museus participants en el projecte.

És un projecte centrat en les dones en l'art, que
ofereix els itineraris dels museus d'una manera detallada i precisa, així com l'accés a les guies docents corresponents. Es presenta, doncs, com un instrument de gran utilitat divulgadora i docent per orientar l'anàlisi de l'art des de la perspectiva de gènere.
 

 


Tal i com exposa la Mª Angustias Bertomeu al portal E-Mujeres " L'objectiu de Didàctica 2.0 Museus en Femení és donar visibilitat a les dones en les diferents facetes artístiques. El projecte neix amb el compromís d'impulsar l'accessibilitat (social, física i intel·lectual) als museus, contribuir a la participació de la societat civil en els museus amb especial atenció als i les joves, potenciar projectes d'innovació que tinguin com a objectiu apropar el museu a la societat, i afavorir actuacions de sensibilització entorn del valor del patrimoni cultural i la funció social del museu.Didàctica 2.0 Museus en Femení és una aplicació d'una metodologia feminista: vol reivindicar la presència de les dones en les pràctiques culturals en qualitat de subjectes actius i participatius en els processos històrics. Això suposa la inclusió de l'experiència de les dones tant en els processos d'interpretació com els de creació dels textos de cultura, que es converteix des d'aquesta perspectiva en una potent eina per construir nous discursos capaços de canviar la vida en un sentit més igualitari i just.
 
 
La idea del museu com un espai patrimonial que ha d'incloure la presència de les dones ens situa davant la necessitat d'emprendre almenys dos tipus d'accions crítiques. La primera té a veure amb la revisió dels sistemes de catalogació, els criteris expositius que s'apliquen, els textos escrits que acompanyen els materials exposats, l'ordenació espacial i visual dels materials, etc, i la segona amb la generació de noves

interpretacions sobre les obres exposades que ressaltin les presències i absències de les dones o les relacions de poder material i representatiu que cada època ha desenvolupat.

Aquest projecte reivindica els éssers humans-dones o homes-que hi ha a cada obra, però també i sobretot, que cada obra pugui ser una font de preguntes i interpel·lacions al medi social. Les obres són textos que ens mouen no només a la contemplació, sinó i sobretot a l'acció.
Que els nens i nenes, les persones adultes de totes les condicions culturals i socials sàpiguen que tenen coses a dir,i sobretot de sentir-davant d'una obra d'art, és l'objectiu final del nostre treball.

 
S'ha creat la plataforma http://www.museosenfemenino.es per albergar els treballs de desenvolupament i investigació i els materials didàctics realitzats per l'equip de l'Institut d'Investigacions Feministes de la UCM i l'Associació E-Mujeres.net. La proposta vol posar en valor el patrimoni artístic de les dones, les seves absències i presències. Revisar la cultura per visibilitzar les aportacions de les dones al conjunt de la societat."
 
 
Museu del Prado
Clicka aquí per accedir als itineraris

 

   Itineraris: Les dones i el Poder
                   Els treballs de les dones 


     Itinerari: Una mirada a les avantguardes

Museu Nacional de Ceràmica G. Martín
Clicka aquí per accedir als itineraris
            Itinerari:  Les dones al museu G. Martín

Tot i que actualment a Aula 2.0 només hi ha dos guies disponibles, pertanyents a la col·lecció possibilitats de ser a través de l'art. "Creació i Equitat", sembla que s'aniran incorporant noves guies desenvolupades dels itineraris proposats en aquest projecte.

 
1 comentari:

  1. M'agrada aquest concepte!
    el que començo a estar cansada és del 2.0.... nosaltres que som 0.0??
    Caldria que algú fes una parada i reflexioni sobre el nom de les coses... i com gastem els conceptes.

    rat

    ResponElimina

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions