Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dia mundial de l'aigua


Avui és el dia mundial de l'aigua i la pluja ens acompanya per celebrar-lo.


Il.lustrat per Anna Burighel


El Dia Mundial de l'Aigua 2012, està enfocat a difondre la quantitat d'aigua que requereix la producció d'aliments. Pretén fer una crida d'atenció sobre productes que impliquen másconsumode aigua i encoratja a preferir aquells que requereixen un ús menys intensiu d'aquest imprescindible recurs que tant cal cuidar.

Es tracta d'una data establerta per la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament el 1992, destinada a la difusió i conscienciació sobre la importància de l'aigua dolça i dels problemes que es presenten actualment.

La veritat és que a tot el món els recursos hídrics es redueixen de forma constant. En créixer la població del planeta, cada vegada es consumeix més aigua. Es calcula que cada ésser humà ingereix entre uns dos i quatre litres d'aigua per dia, ja que es compte no només l'aigua que bevem sinó la quantitat que implica la producció de cada aliment que consumim.En qualsevol comunitat, la seguretat alimentària significa que tot habitant disposa dels mitjans necessaris per accedir de manera segura a menjar en qualitat i quantitat suficient. No obstant això, amb set mil milions d'habitants al planeta, i dos mil milions que s'uniran el 2050, la tasca d'alimentar a tots i totes requerirà la presa a decisions a nivell mundial.

El 4 º Informe sobre el desenvolupament dels recursos hídrics al món (WWDR) calcula que necessitarem, aproximadament, un 70% més d'aliments, la major part serà en el món en vies de desenvolupament.


En si, això és impossible. L'informe, però, indica també que l'augment en la producció d'aliments implicarà una pujada d'almenys el 19% en la quantitat d'aigua requerida per l'agricultura. Avui en dia l'ús agrícola representa ja el 70% del total d'aigua dolça que utilitzem.

El Dia Mundial de l'Aigua és una celebració d'aquest element essencial que uneix a tots els éssers vius. En un món amb un medi ambient canviant, el Dia Mundial de l'Aigua ens ofereix un moment de pausa per pensar en els èxits aconseguits i els reptes que ens queden per davant.

Els reptes

El primer de tots els reptes és la presa de consciència. Per exemple, malgrat el clar problema d'escassetat d'aigua, l'estil de dieta alimentària a nivell mundial està canviat i inclou més carn vermella i altres aliments la producció requereix grans quantitats d'aigua. L'impacte del bestiar, com el boví, en els recursos hídrics ja és enorme, i això sense incloure l'aigua utilitzada per processar el carn, la llet i altres productes lactis.


Però abans de canviar el que mengem hem de canviar com ho mengem, i això implica malgastar menys. Aproximadament el 30% dels aliments produïts al món es malgasten, ja sigui perquè els productors utilitzen pèssims mitjans de transport o perquè els consumidors simplement tiren menjar. La millora de l'emmagatzematge, campanyes de presa de consciència i dietes més saludables ajudaran a reduir el malbaratament d'aliments i, per tant, també de l'aigua. 

Cóm sensibilitzemA les meves classes amb joves a vegades resulta difícil poder enviar determinats missatges, quan el que els preocupa inicialment eren altres coses. Per això vaig dissenyar part del mòdul d'educació ambiental en visites formatives a centres d’interès en el tema, com va ser la dessalinitzadora del Prat, la depuradora de Sant Feliu, el Museu deles aigües de Cornellà de Llobregat i l'embassament de la Baells.El jovent va poder veure en primera persona la quantitat de deixalles que arribaven a la depuradora i la quantitat de litres d’aigua que perdien en aquest procés.  Van fer-se més sensible observant la quantitat que representava visualment les gotes que es perden en una sola nit quan una aixeta està mal tancada... I alhora feien una descoberta de l’entorn.Qué podem ferEl 30% dels aliments que es produeix cada any, aproximadament 1,3 milions de tones, no és mengen .. i l'aigua utilitzada per a preparar-los és perduda. Només hauriem de preparar el que puguem menjar.

Rega les teves plantes només quan sigui necessari. Les plantes moren per excés de reg. L'agricultura representa al voltant del 70% de l'aigua dolça utilitzada en tot el món.

Canvia la teva dieta alimentària. Redueixi el consum de carns vermelles i altres aliments que consumeixen intensivament l'aigua.

Ajuda a difondre el missatge sobre la conservació en el consum d'aliments, l'agricultura i els residus.

Informa't sobre els vincles entre aigua, aliments i el desenvolupament sostenible.

Pren dutxes curtes i tanca l'aigua mentre t'ensabones i et rentes els cabells. Això et permetrà estalviar fins a 600 litres per mes.

Hem de produir més aliments, de millor qualitat, amb menys aigua; I com sempre que puc us adjunto material per poder treballar a les aules. Doncs, aquí teniu el que ha fet la Junta d'andalussia. (Cliqueu a sobre de la imatge per accedir al material)  I el documental "por un trago de agua" i un curt animat sobre la història de l'aigua embotellada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions