Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Infàncies perdudes a "Tots els nens invisibles"


"All the Invisible Children" ("Tots els nens invisibles", a Espanya i "Nens de ningú", a Hispanoamèrica) és una pel·lícula que reuneix 7 curts, cadascú centrat en la vida d'un infant, tots amb diferents equips de filmació, guió i direcció i estrenada l'any 2005. Alguns dels reputats directors que hi participen són Emir Kusturica, Spike Lee i Ridley Scott.

Liderat per la UNICEF, els guanys d'aquest projecte humanitari i artístic seran destinats en part a les entitats que advoquen per tots aquests "nens invisibles" que hi ha al món. 
  

Aquí teniu una presentació del film i, si aconsegueix atreure-us, no deixeu de comprar-la, ja que col·laborareu en aquesta causa. Però, si no podeu trobar-lo, al final d'aquest post hi trobareu l'enllaç per poder veure'l en versió original. Recordeu que al tractar-se de curtmetratges, podeu plantejar-vos veure-la per parts, ja que us facilitarà el debat dins les aules. Cada un dels set curtmetratges que integren "Tots els nens invisibles" narra una història diferent sobre la deplorable situació de la infància en diverses parts del món, i cóm els infants lluiten contra l'adversitat. 

S'alterna la felicitat i el drama, l'esperança i la resignació, una sèrie de sentiments que no sempre podem precisar del tot, i que ens mostra que en les vides, finalment, res és absolut, i aquests infants viuen situacions miserables, però alhora també tenen moments de llum. Ens adonarem que la societat ha abandonat aquests nens, però alhora també hi trobarem persones per a les que no són del tot invisibles.


Amb diferents durades, cada curt es pren el seu temps i l'estratègia que necessita per explicar la seva història. Encara que alguns puguin resultar menys impactants que d'altres, cap ens deixa indiferent i aconsegueixen transmetre perfectament el missatge proposat: hi ha milions d'infants oblidats, vivint històries terribles, encara que la societat hagi decidit no veure'ls. Aquests nens invisibles necessiten que algú els hi doni veu i visibilitat.
"Tanza" és el primer curt de la pel·lícula, del director algerià Mehdi Charef. Explica la terrible vida d'un noi de 12 anys allistat a un escamot que suposadament lluita per la llibertat del seu país.En el segon curt, "Blue Gipsy", el director serbi Emir Kusturica explica la història d'un jove gitano que descobreix que es troba millor a la presó que fora d'ella, pels maltractaments del seu pare. 

En el tercer curt el nord-americà Spike Lee ens acosta "Jesus Children of America", ​​l'angoixant història d'una adolescent que descobreix que és la filla seropositiva d'una parella de drogoaddictes. 

El quart curt és de la brasilera Katia Luns, "Bilu i Joao", i tracta la vida diària d'una parella de nens comerciants que han de sobreviure als agitats i perillosos carrers de Sao Paulo. 

El cinquè curt és dels britànics Ridley i Jordan Scott i porta el títol de "Jonathan". Tracta sobre el drama d'un fotògraf de guerra que, obsessionat pel que ha vist, ha de tornar a la seva infància per escapar del seu turment.


L'italià Stefano Veneruso va escriure i  dirigir el sisè curt, "Ciro", que ens explica la història d'un noi que viu entre el crim i el joc a la ciutat de Nàpols. 

Finalment, amb el curt del xinès John Woo conclou la pel·lícula. "Song Song and Little Cat", que tracta la vida de dues nenes de diferent extracció social que es troben gràcies a l'atzar en un instant. 
La proposta educativa d'avui la podeu trobar al material editat en cinema per a estudiants, on hi ha una relació d'activitats en català i castellà, juntament amb informació en relació al film.

Nivells educatius: 1 º i 2 º d'ESO / 3 º i 4 º d'ESO / Batxillerat / Cicles Formatius / C. F. d'Adults.

Àrees: Ciències socials, Geografia i Història / Educació per a la ciutadania i els drets humans / Educació ètica cívica / Món contemporani / Economia / Història.

Temes: educació en valors / recursos naturals, riquesa i pobresa, comerç, consum / cultura de la pau, violència, conflictes polítics i armats / infància, drets dels infants / adolescència, joventut / diversitat cultural, immigració, emigració / alcoholisme, drogoaddiccions / família, relacions familiars / drets humans / sistema judicial, presons, pena de mort / política, sistemes polítics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions