Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La vida des d'una peixera

Cuando ya nada se espera personalmente exaltante
mas se palpita y se sigue más acá de la conciencia,
fieramente existiendo, ciegamente afirmando,
como un pulso que golpea las tinieblas,
cuando se miran de frente
los vertiginosos ojos claros de la muerte,
se dicen las verdades:
las bárbaras, terribles, amorosas crueldades (...) 
 Gabriel Celaya "Poesía urgente"




Aquest curtmetratge de caire social, que posa una mica de llum al fons fosc d'una "pecera" de treball temporal. Basat en una experiència real.





La Maria del Mar Escolbar, al blog "Yo si soy corto", fa una referència  a la vessant crítica del curtmetratge en relació al tracte laboral que reben els treballadors i les treballadores per part de les empreses. El curtmetratge parteix de la posada en escena de diferents maneres d'abordar l'acomiadament del personal. Reflecteix  la cultura del tot s'hi val, molt predominant darrerament en les relacions laborals, en el llenguatge de les empreses i en la societat en general.  

Es podria dir que es tracta d'un curt basat en una història real, ja que Carlos Bouvier va decidir gravar "La Pecera" després de patir en la seva pròpia pell aquesta política laboral. Es diu que la indemnització que va rebre va ser la font de finançament del curtmetratge.

Lola és la responsable d'una de les sucursals d'una empresa de treball temporal.  Les denúncies per acomiadament improcedent van en augment i els comptes de l'empresa no donen per pagar totes les indemnitzacions que se'ls demana.  Forma al seu equip per acomiadar utilitzant tècniques de persuasió i amenaces. Per aquest motiu, la Lola serà l'encarregada d'aplicar tot tipus d'artificis per convèncer els seus treballadors i treballadores que la signatura de la liquidació es la millor opció.  Injustícies, amenaces, mentides... La fi justifica els mitjans. Tot val per aconseguir els beneficis que es pretenen. 



Aquest curt és un exemple més dels enganys i amenaces que,  desgraciadament,  reben actualment treballadors i treballadores, quan al cap davant d'un departament de recursos humans no hi ha un bon professional, sinò un dèspota que només es preocupa d'omplir la butxaca, ignorant completament les, de vegades, tràgiques situacions de les persones que estan a l'altra banda de la taula, a fora de la seva  "peixera" 

La realitat de "La Pecera", va més enllà de la situació que planteja. Es tracta de visibilitzar el sistema de consum, de primar el benefici per sobre de tot i de tothom, de la deshumanització en la gestió dels grups humans, de la pèrdua de valors en l'execució de les nostres funcions.

La il·lustració és de Il.lustrat per Ken Wong.

Sóc crítica amb aquest tipus d'actitud, perquè he exercicit en diferents departaments de recursos humans, i alguna vegada he presenciat situacions similars, sinò que aquest comportament es converteix en una eina més en la gestió diària, i quan te n'adones, decideixes abandonar la nau. Perquè hi ha maneres de comunicar una situació límit, com es un acomiadament, però mai tractant al treballador o la treballadora com a un objecte. 



Recordo la meva formació en direcció de Recursos Humans en una Escola de Direcció d'Empreses de Barcelona: em van formar per confeccionar plans de formació, selecció, acollida,... però mai per acomiadar. I aquest és un tema que s'ha de treballar a les aules, ja que no tothom sap empatitzar amb l'altre, i, davant la manca de recursos, els hem de dotar per gestionar un procés tan important en la vida d'una persona, que suposa una pèrdua d'identitat, de recursos vitals, des del respecte i la trasparència.







Premi de Roel d'Or al Millor Curtmetratge de Ficció Nacional en el 19 Certamen Nacional de Curtmetratges de Medina del Camp.
Premi d'Onofre En Millor Guió al Festival Ibèric de Badajoz.
Tercer premi al millor curtmetratge, Tavernes de Cinema Vol 3
Premi del Públic al Festival de Curts Actua 2011 Camila Bertone
Premi a la Millor Actriu al Festival Digital "El sector" Gema Santoyo
Premi a la Millor Interpretació al Festival Ikuska 2011.






Us deixo amb l'entrevista, on el director Carlos Bouvier presenta "Pecera" i els motius que el van portar a assumir el projecte.

Carlos Bouvier presenta Pecera

PECERA, un cortometraje del océano | Myspace Video


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions