Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

La dansa com a expressió mateixa del somni

El-Baile-del-Flamenco-en-Rojo-II


La dansa és l'únic art que permet escapar-se per complet de la vida. És l'expressió mateixa del somni.

Tornem a estar de celebracions: avui és el dia  Internacional de la Dansa (International Dance Day), i es celebra cada any el 29 d'Abril,. Va ser establert pel Comitè de Dansa de l'Institut Internacional del Teatre de la Unesco el 1982 per tal d'atreure l'atenció sobre l'art de la dansa.

Va ser instituït a partir de la proposta del mestre rus Piepor Gusev de Leningrad, d'homenatjar al gran innovador del ballet clàssic, el coreògraf francès Jean Georges Noverre, nascut el 29 d'abril de 1727. La data commemora el naixement de Jean Georges Noverre (1727-1810), qui va ser el més gran coreògraf de la seva època, el creador del ballet modern.

El Dia Internacional de la Dansa és una bona excusa per reunir a tots els gèneres de dansa per celebrar aquesta manifestació artística i la seva universalitatsuperant totes les barreres i unint el món en nom de la pau i l'amistat amb un llenguatge comú: la dansa.

En el meu cas, la dansa aconsegueix que pugui fer un viatge introspectiu a través de la consciència del moviment. Recupero la presència del meu cos i l'harmonia amb ell. El ball aconsegueix relaxar-me la ment i em connecta amb el moment present i amb l'alegria de viure aquí i ara.

Crec que a vegades manquen propostes alternatives com aquestes a les aules per poder recuperar un espai de treball individual, amb diferents propostes musicals i de ball.




Aquí us adjunto la justificació del programa UCAdanza

Des del començament dels temps, l'home ha utilitzat el llenguatge corporal com a mitjà d'expressió dels seus sentiments, emocions, etc. D'altra banda, a més dels valors artístics i culturals de la dansa hi ha nombroses referències a la literatura científica (García, H, 1997; Viciana, V & Arteaga, M., 1997; Fructuós, C & Gómez, C, 2001) que destaquen els seus valors motrius, cognitius i afectius. Actualment, però, i malgrat la creixent demanda, hi ha una escassa programació d'espectacles de dansa orientats als escolars.
Projectes similars existeixen ja en altres Comunitats Educatives autònomes, com ara el programa "Trasdanza" de la Comunitat de Madrid, que ofereix a l'alumnat d'Educació Secundària sessions de "Iniciació a la Dansa".


 
Tres són, per tant, els pilars que sustenten aquest projecte:
1. La validesa de la Dansa com a recurs educatiu. Aquesta validesa educativa ve avalada entre d'altres raons pels seus beneficis físics, psicològics i afectius.

 
2. L'escassetat d'espectacles de Dansa orientats a alumnat en edat escolar.

 
3. La dansa com a mostra de les activitats culturals i artístiques desenvolupades en el si de la Universitat de Cadis.

 
Els beneficis fonamentals que trobem en el desenvolupament d'aquest projecte són diversos, i pertanyen a diferents àmbits de la persona. Vam aconseguir que tant alumnat com docents, prenguin consciència dels beneficis físics, que potser seran els més visibles, però també dels beneficis psicològics i afectius, que no deixen de ser importants. Entre els beneficis psíquics que es poden derivar de la pràctica de la dansa citarem la millora de les qualitats físiques bàsiques, com són la força, equilibri, flexibilitat, coordinació, i altres qualitats de percepció temporal i espacial. Tot això pot contribuir a la millora de l'autoestima, entrant així en l'àmbit psicològic, on també podrem millorar l'autocontrol i l'autoconeixement, proporcionant el camí per a l'equilibri personal.Dins de l'àmbit emocional podrem també aconseguir una millora en l'expressivitat, el que comporta una millor comunicació i, per tant, un augment del nivell de socialització de l'alumnat.
Tractant qüestions de més actualitat en la nostra vida quotidiana també aconseguim disminuir el nivell d'estrès, al mateix temps que ens fa de vehicle per tractar la diversitat cultural a les aules, augmentant el nombre de recursos que el docent té a l'hora de treballar aquests temes.
Per aconseguir fer atractiu a l'alumnat tot el que s'ha dit, podem presentar-lo amb enunciats diferents, de manera que siguin assequibles al seu nivell de comprensió. Com per exemple:
- Et poses fort i sa.
- Coneixes altres cultures.
- Fas amistats.
- Alegria i diversió mitjançant la dansa i la música.
- No només és per a noies, també per a nois.





OBJECTIUS DEL PROGRAMA

A. Objectius a nivell institucional.
- Apropar la dansa com a manifestació artisticocultural a la Comunitat Escolar proporcionant a la
   vegada vivències d'aquesta activitat als escolars.
- Conscienciar la Comunitat Escolar sobre la diversitat cultural i la seva integració a través de la
   Dansa.
 - Establir un diàleg entre la Comunitat Escolar i la Universitat de Cadis, integrant Dansa i Educació
   en una única proposta artístic-educativa.
- Divulgar les diferents manifestacions culturals que es produeixen dins de la Universitat de Cadis en
   la seva forma "Dansa", fent partícip d'elles a la resta de la societat.


B. Objectius a nivell educatiu.
- Educar el futur públic de Dansa.
- Fomentar la coeducació a través del ritme i els moviments corporals.
- Dotar el nen d'un major ventall de respostes motrius davant diferents situacions.
- Ajudar els nens i nenes a acceptar el seu cos mitjançant el moviment, a conèixer un nou llenguatge:
  el llenguatge corporal, una nova via d'expressió i comunicació que vagi de l'interior a l'exterior.
- Prendre consciència dels estereotips i prejudicis que envolten a la dansa, ja que la dansa és i s'ha de
   considerar un tot per a tots i totes, tant en sexe com edat.
 - Involucrar la Dansa i incrementar l'interès per ella dins de l'activitat física i també fer-la partícep
   de la nostra vida.

 
Avui mireu al voltant i aprofiteu-vos de totes aquelles actuacions que de ben segur tindreu a prop, trobareu alguna proposta interessant que us permetrà sommiar desperts.

No oblideu la frase celebre d'Albert Eisntein  "L'art és l'expressió dels més profunds pensaments pel camí més senzill."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si vols fer aportacions i comentaris, pots incorporar-los en aquest espai i en breu els veuras penjat. Gràcies per compartir les vostres opinions